Survivaltips voor vrouwen in de zorg (ook toepasbaar voor mannen)

Beter2 nov 202122 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vrouwelijke artsen ervaren, naast de taken en verantwoordelijkheden die hun vak met zich meebrengt, vaak extra druk die hun vrouw-zijn met zich meebrengt: Presteren in een wereld met masculiene normen, voldoen aan hoge verwachtingen en dan ook privé als moeder en partner aan het perfecte plaatje voldoen.

Hoe krijg je grip op de stress die dat met zich meebrengt?

Er goed uitzien, zorgen voor de kinderen, bijscholing en blijven ontwikkelen en niet onderdoen voor de mannen in je omgeving. Marga Gooren ziet dat al deze verwachtingen vaak stress veroorzaken en het plezier in het werk verminderen.

Tel daarbij op dat vrouwen zich sneller schuldig en verantwoordelijk voelen, genderspecifieke eigenschappen die op zich helemaal niet verkeerd zijn, maar soms wel het functioneren bemoeilijken.

Onze gast

Marga Gooren, coach en trainer en huisarts n.p.

“De dagelijkse werkelijkheid van vrouwen is echt anders dan die van hun mannelijke collega” zegt Gooren, “Vrouwen reageren over het algemeen emotioneler op druk en stress. Problemen worden geïnternaliseerd en ze geven zichzelf sneller de schuld.”

Zorgvernieuwers

Patiënten die al lange tijd last hebben van pijn op de borst of benauwdheid, kunnen geholpen worden met een nieuwe test die de tijdelijke verkramping van kransslagaderen opspoort.

Interventiecardioloog Rohit Oemrawsingh van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, legt uit waarom het zo lastig is de oorzaak van deze klachten te vinden en hoe de spasmeprovocatietest de problemen zichtbaar maakt.