'Gezondheid is zoveel meer dan de afwezigheid van ziekte'

Beter8 nov 202122 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Door patiënten te laten nadenken over wat ze belangrijk vinden en ze zelf dingen te laten regelen, ervaren ze meer vervulling en voelen ze zich gelijkwaardiger.

Onze gast

Karolien van den Brekel, huisarts, trainer en medeauteur van het Handboek Positieve Gezondheid.

De rol van de zorgverlener moet, om dat te bereiken, veranderen. Niet langer moet 'ie alleen fysieke zorg geven, maar juist meehelpen in die zoektocht naar wat het leven dan wel betekenisvol maakt.

Huisart Karolien van den Brekel past dit al jarenlang toe in de huisartsenpraktijk waar ze werkt. Ze ziet dat patiënten zich gehoord en serieus genomen voelen. Bovendien vragen ze minder zorg als ze zelf dingen kunnen regelen en mensen en instanties uit de omgeving zijn betrokken. Ook blijkt in de praktijk dat mensen die het model Positieve Gezondheid in hun leven toepassen, minder vaak doorverwezen hoeven worden naar tweedelijns zorg.

Om dit breed geïntegreerd te krijgen, is het nodig dat artsen meer tijd krijgen met patiënten en dat dat ook wordt vergoedt. Verzekeraars en overheid moeten daaraan bijdragen, zeggen de zorgverleners die volgens dit principe werken.

Deze week is er een conferentie over Positieve Gezondheid in Utrecht, waar deskundigen uit heel Europa over dit onderwerp praten.

Zorgvernieuwers

Een bordspel artsen, leraren en professionals moet ervoor zorgen dat huiselijk geweld sneller wordt herkend, zodat er eerder kan worden ingegrepen.

'Achter de voordeur' helpt mensen door middel van vragen, illustraties en opdrachte op een laagdrempelige manier in gesprek te komen over huiselijk geweld. Want vaak heerst er een taboe op dat onderwerp en is de kennis erover beperkt. Huishoudelijk geweld gaat over meer dan alleen slaan, het gaat ook om verwaarlozing, emotionele mishandeling en ouderenmishandeling.

Het spel is gemaakt in opdracht van de provincie Drenthe, Veilig Thuis Drenthe en alle Drentse gemeenten. Alleen in die noordelijke provincie waren vorig jaar al vijfduizend incidenten die met huiselijk geweld te maken hadden.