Groene stroming in GGZ: natuur als 'co-therapeut'
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Steeds meer psychologen zien de voordelen van het met en in de natuur werken. Cliënten komen letterlijk in beweging en ervaren in de buitenlucht de ruimte om dingen over zichzelf te vertellen, die in de behandelkamer onuitgesproken blijven omdat die zo ongemakkelijk 'blijven hangen'.
Iedereen weet wel dat naar buiten gaan gezond is, maar in hoeverre het helpend is binnen de geestelijke gezondheidszorg, is nooit echt goed onderzocht. Onderzoek is nodig om te zorgen dat de therapie erkend en vergoedt wordt.
Onze gasten
Jolanda Maas, assistent-professor bij de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzoekt hoe de natuur kan bijdragen aan het herstel van psychische problemen.
GZ-psycholoog Irina Poleacov van de maatschap De Buitenpscyhologen, een nieuwe stroming binnen de geestelijke gezondheidszorg waarin de natuur wordt beschouwd als belangrijke ‘co-therapeut’.
Om buiten therapie te kunnen geven, heeft de psycholoog speciale vaardigheden nodig. Zo gelden er andere regels voor veiligheid, ruimte en moet de psycholoog de eigen grenzen goed kunnen bewaken.
Zorgvernieuwers
Een slimme mouw die trillingen doorgeeft, maak dat doven en horenden met elkaar kunnen communiceren.
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werken aan deze nieuwe techniek en daarbij aan een nieuwe 'triltaal'.