Geweld achter de voordeur signaleren: 'Niks huiselijks aan huiselijk geweld'

Beter29 dec 202123 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De decemberdagen staan voor gezelligheid, maar in veel families hebben de vakantiedagen genoeg ingrediënten om de spanningen binnen vier muren flink op te laten lopen. Huiselijk geweld komt veel voor, maar buren, familieleden en ook professionals aarzelen om iets te doen. 

Onze gasten: 

Maaike Brunekreef, inhoudelijk expert op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties, onder meer verbonden aan het Isala regioziekenhuis 

en Anita Wix, ervaringsdeskundige en coach. 

Rond huiselijk geweld heerst vaak nog een taboe. Er heerst veel schaamte, maar ook is er angst voor de gevolgen als iemand openheid van zaken geeft.

Geweld behelst veel meer dan alleen fysiek geweld. Ook emotionele verwaarlozing, lichamelijke verwaarlozing, lichamelijke en emotionele mishandeling en financieel misbruik vallen daaronder.

Naar schatting meer dan 100.000 kinderen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met een vorm van mishandeling. Eén op de twintig thuiswonende ouderen boven de 65 krijgt te maken met ouderenmishandeling.

Zorgverleners en mensen uit de directe omgeving zijn vaak terughoudend om naar de situatie thuis te vragen of te alarm te slaan, bang voor de gevolgen of dat ze mogelijk fout zitten.

Dat moet veranderen, zeggen Wix en Brunekreef. Ze ontwikkelden onder meer een bordspel voor artsen, professionals, leerkrachten, fysiotherapeuten en iedereen in de omgeving om signalen beter leren herkennen en na te denken over hoe vervolgens te handelen.