'Als alcohol nu uitgevonden zou worden, zou het, net als harddrugs, verboden worden'

Beter12 jan 202224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In 'Dry January' gaan veel mensen de uitdaging aan om alcohol te laten staan; Dagelijkse drinkers worden uitgedaagd om te kijken wat er gebeurd als ze die dagelijkse gewoonte doorbreken. Is dat zinnig, en welke effecten heeft het op je gezondheid als je al dan niet alcohol drinkt?

Onze gasten:

Sigrid Sijthoff, arts en oprichter van verslavingszorginstelling Kick Your Habits en

Jacqueline van Lieshout, schrijver van de boeken Ontwijnen en De Geest uit de Fles, ze begeleidt mensen bij alcoholvrij leven.  

De laatste jaren is de kennis over alcoholgebruik en de effecten ervan op de gezondheid enorm gegroeid. De wetenschap bevestigt dat geen enkele hoeveelheid alcohol zonder gevaar is, elk glas is ongezond.  Oncologen en internisten bevestigen dat alcohol kankerverwekkend is en effect op alles heeft waar het langskomt: de mond, keel, slokdarm, maag, lever darmen.

De Gezondheidsraad adviseert maximaal één glas (van 100  ml.) per dag te drinken en minstens twee dagen per week helemaal niet te drinken. Dat komt neer op maximaal vijf tot zeven glazen per week. De helft van de Nederlanders drinkt meer dan de Gezondheidsraad adviseert en heeft er dus baat bij te minderen. Naar schatting zo’n 10% van de Nederlanders tussen de 18 en de 65 jaar is problematische drinker. Dat komt neer op meer dan een miljoen mensen.

De maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik zijn hoog: huiselijk geweld, ernstige ziekten zoals kanker, verkeersongelukken, agressie, werkverzuim en depressie worden erdoor veroorzaakt. Hoogste tijd dus om veel bewuster met alcohol om te gaan, zeggen onze gasten, en maatschappelijk ook die bewustwording te creëren.

Zorgvernieuwers

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een speciale techniek bedacht waarmee menselijke hartspiercellen buiten het lichaam kunnen worden ontwikkeld.  Daardoor zijn er minder proefdieren nodig.