Roep om herinrichting ggz: 'Niet het individu, maar de hele omgeving is probleemeigenaar'

Beter19 jan 202223 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jaarlijks komen er 1.2 miljoen aanvragen binnen bij ggz-instellingen. Niet al die aanvragen horen binnen de ggz thuis; problemen kunnen aan de voorkant opgelost worden als de hulpvrager gedegen hulp krijgt van bijvoorbeeld de huisarts of het sociale team van de gemeente.

Onze gasten: 

Ruth Peetoom, sinds 1 september voorzitter van de Nederlandse ggz.  

Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg, als hoofd van de afdeling Psychiatrie verbonden aan het UMC Utrecht en voorzitter van de Kwaliteitsraad van het ZorgInstituut Nederland.   

De ggz is aan herziening toe, pleiten onze gasten. Het individu (met mentale klachten) wordt nu vaak probleemeigenaar gemaakt en dat lost weinig op. Want mentale ontregeling is het gevolg van interacties met de buitenwereld. Iemand kan bijvoorbeeld depressieve- en spanningsklachten hebben door schulden en huisvestingsproblemen. Als gemeente en woningstichting betrokken zijn en dat probleem oplossen, is er veel leed te voorkomen. 

Ook pleiten ze voor een discussie wat 'mentale gezondheid' inhoudt. Daar hoort het besef bij, dat niet alles in het leven mooi en maakbaar is, zoals bijvoorbeeld sociale media schetsen. Als mensen accepteren dat pech, ziekte en moeilijkheden ook bij het leven horen, zouden al veel minder mensen ongelukkig zijn, aldus Scheepers.