Jeugdzorg nog lang niet uit de problemen

Beter22 feb 202224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Fair warning... dit is niet de meest opbeurende, maar wel belangrijke aflevering van BNR Beter. 

500 miljoen wil het kabinet bezuinigen op de Jeugdzorg, maar daar steekt de oppositie in de Eerste Kamer vandaag een stokje voor.  Daarmee zijn de problemen in de Jeugdzorg echter niet opgelost, ze zijn hoogstens ietsje minder groot.  

Hervormingen

Met Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging van jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering bespreken we de hervormingen die nog steeds hard nodig zijn. Om wachtlijsten te laten verdwijnen, om personeel aan zich te binden en vooral... om gemeenten beter te laten samen werken. En helaas... nog veel meer. 

Waarom beslissen ambtenaren over wie welk medicijn of therapie krijgt? Waarom verminderen we het aantal bedden al , terwijl we de ambulante hulp nog niet op orde hebben?  Waarom ging het daardoor zo mis in de gesloten jeugdzorg? Die wordt door fouten in het systeem nu gesloten, terwijl het in sommige gevallen weldegelijk effectief is. Weten rechters het soms ook niet meer? De oplossingen kosten tijd en niet perse meer geld, maar zijn broodnodig.

Zorgvernieuwers

Begin deze maand promoveerde Inge Jager aan de Universiteit Amsterdam op misofonie. 
Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’.  Mensen die er last van hebben walgen van sommige geluiden. Vooral geluidjes die mensen maken, zoals smakken, slikken of ademhalen. Gek worden ze ervan. 

Inge Jager, klinisch psycholoog en psychotherapeut aan de UvA legt uit hoe ze ontdekt heeft dat misofonie een aparte psychiatrische stoornis is die herziene diagnostische criteria vereist. Een opluchting voor patienten die hierdoor niet niet langer ingewikkelde aanstellers zijn. 

Ook heeft ze ontdekt dat CGT (Cognitieve Gedragstherapie) bij 6 op de 10 patiënten goede klinische resultaten geeft. Ze hebben geen of minder last meer of het is dragelijker.