Exoskeletten
Wat is een bionisch mens zonder bionisch pak? Fabrieksarbeiders kunnen er zwaarder mee tillen, soldaten kunnen er beter mee vechten en verlamde mensen in een rolstoel kunnen er weer mee lopen. Tel je straks nog mee als je níet zo’n pak aantrekt?
YouTube staat er vol mee: mensen in een rolstoel die in een mechanisch pak worden gehezen. Hortend en stotend komen ze overeind. Gedecideerd en ietwat gammel komen ze in beweging. Stapje voor stapje. Soms met krukken. Soms - of later - zonder krukken. Ze lopen, terwijl ze hun benen eigenlijk niet kunnen bewegen. Deze pakken maken wonderen mogelijk voor deze mensen. In 2025 zullen er wereldwijd zo’n 100.000 exoskeletten in gebruik zijn, voorspelt onderzoeksbureau ABI Research.
En ongeveer een kwart daarvan zal worden gebruikt door mensen met een fysieke beperking. Overal ter wereld wordt er door grote techbedrijven en ambitieuze startups al geëxperimenteerd met pakken die mensen met een (gedeeltelijke) verlamming weer te laten lopen. Andere ontwikkelingen van dergelijke pakken, zijn gefocust op mensen zónder beperking. Ford experimenteert met exoskeletten voor de fabrieksarbeiders. Tegelijk is militaire inzet van bionische pakken een belangrijk aandachtsgebied.
Te gast:
- Peter Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente;
- Peter Joosten, ‘do-it-yourself futurist’ en bio-hacker.
Meer weten?

Bionic Man
Tien afleveringen lang gaan we lekker sleutelen aan de mens. Denk aan chips in ons lijf, robotledematen, exoskeletten, geprinte lichaamsdelen, extra zintuigen. Zijn we straks nog mens of toch meer computer.