Exoskeletten

Bionic Man21 jul '18 08:0028 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

YouTube staat er vol mee: mensen in een rolstoel die in een mechanisch pak worden gehezen. Hortend en stotend komen ze overeind. Gedecideerd en ietwat gammel komen ze in beweging. Stapje voor stapje. Soms met krukken. Soms - of later - zonder krukken. Ze lopen, terwijl ze hun benen eigenlijk niet kunnen bewegen. Deze pakken maken wonderen mogelijk voor deze mensen. In 2025 zullen er wereldwijd zo’n 100.000 exoskeletten in gebruik zijn, voorspelt onderzoeksbureau ABI Research.

En ongeveer een kwart daarvan zal worden gebruikt door mensen met een fysieke beperking. Overal ter wereld wordt er door grote techbedrijven en ambitieuze startups al geëxperimenteerd met pakken die mensen met een (gedeeltelijke) verlamming weer te laten lopen. Andere ontwikkelingen van dergelijke pakken, zijn gefocust op mensen zónder beperking. Ford experimenteert met exoskeletten voor de fabrieksarbeiders. Tegelijk is militaire inzet van bionische pakken een belangrijk aandachtsgebied.

Te gast:

- Peter Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente;

- Peter Joosten, ‘do-it-yourself futurist’ en bio-hacker.

Meer weten?

- Medewerkers van Ford hebben ‘power without pain’

- Supersoldaten in de maak?

- Je eigen exoskelet

- De BBC heeft een leuk overzicht van de mogelijkheden