FACTCHECK EUROPA| Wie levert de meeste vaccins aan arme landen?

BNR Europa19 dec '21 06:027 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De vaccinatiegraad ligt in ontwikkelingslanden nog veel lager dan in de Westerse landen. Het COVAX-programma probeert hier met gedoneerde vaccins iets tegen te doen. De EU en de VS beweren allebei dat ze voorop lopen in die vaccindonatiewedloop, maar heeft er gelijk: Ursula von der Leyen of Joe Biden?

Het COVAX-programma is een internationale samenwerking van onder meer UNICEF en de WHO. Deze coronavaccins zijn bedoeld voor mensen in ontwikkelingslanden die de vaccins niet zelf kunnen betalen. Deze vaccins worden grotendeels geleverd door de EU en de VS.

In toespraken en tweets stelden Biden en von der Leyen beiden triomfantelijk dat zíj de meeste vaccins aan COVAX hebben gedoneerd. Omdat deze rubriek 'Factcheck Europa' heet, stellen we de uitspraak van Commisievoorzitter Von der Leyen centraal: is de EU de grootste donateur ter wereld aan coronavaccins naar arme landen?

Het antwoord is ingewikkelder dan het lijkt...

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropaApple Podcast en Spotify of de BNR App.