De Europese koers van Rutte IV

BNR Europa5 jan 202260 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Komende maandag 10 januari staan Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra op het bordes. Maar welke rol gaan zij spelen op het Europese toneel?

In ons digitale rondetafelgesprek bespreken we deze week de Europese koers van Rutte IV. We brengen dossiers als migratie, klimaat en begrotingsregels naar voren, met de vraag of het nieuwe kabinet mikt op meer Europese integratie, óf dat er ook nog een zekere terughoudendheid in die koers zit. En we willen weten of Nederland vanaf nu definitief afscheid neemt van het zogenaamde lidmaatschap van de Vrekkige Vier-club.

Ook aandacht voor het leiderschap van Rutte in Europa en voor de aanwezigheid van de traditionele trans-Atlantische voorliefde van het Nederlandse kabinet.

We nemen de internationaal georiënteerde opstelling én de mogelijke tactiek van Rutte IV door met:

  • Femke van Esch,  hoogleraar European Governance and Leadership of the European Union aan de Universiteit Utrecht.
  • Rem Korteweg, senior onderzoeker Europa bij Instituut Clingendael.

En beiden waren tussen 2011 en 2019 ook lid van de Adviesraad van Internationale Vraagstukken, respectievelijk van de Commissie Europese Integratie en Commissie Vrede en Veiligheid. Vanuit die positie adviseerden zij ministers en/of het parlement.

De vierenveertigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Naast dé onderwerpen van gesprek, zoals dit keer Emmanuel Macron die baas van Europa probeert te spelen, conceptvoorstel van de Europese Commissie dat ons qua tijdstip van versturen in een oliebol deed verslikken én een leestip over bomen, ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar Tsjechië. De hele playlist van deze afgrijselijke eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, Apple en Spotify.


Shownotes

  • Regeerakkoord hier (PDF)!
  • Leestip over het Europese boomplantplan hier.
  • Meer over de nieuwste officiële taal van de Europese Unie hier en vanaf vrijdagochtend ook hier
  • Spuiten of stikken met Emmanuel Macron: de ongezouten opinie van Stefan de Vries.