#45: Gas en kernenergie: voorlopig groen licht voor grijs gebied

BNR Europa12 jan 202255 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De één is voor, de ander tegen. In deze aflevering van BNR Europa kruisen Europarlementariërs Tom Berendsen en Bas Eickhout met elkaar de degens over een 'groen' Europa met of zonder gas- en kerncentrales. 


Tijdens de klanken van Queens Bohemian Rhapsody kwam de Europese Commissie op oudjaarsdag met een eerste voorstel voor de zogeheten taxonomie. De Commissie wil ook kernenergie en gas aanmerken als duurzame economische investeringen. Een haalbaar voorstel? Volgende week eindigt de zogeheten consultatieperiode, maar voor Berendsen en Eickhout - tevens hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement op dit dossier - is het helder: de één is voor, de ander tegen. Maar waarom? 

Deze aflevering over taxonomie is de eerste in een reeks uitzendingen die BNR Europa hieraan zal wijden. Het is een ingewikkeld onderwerp, maar wel één met grote impact voor de komende decennia.

Lees ook meer over een oproep van EU-commissaris Thierry Breton.
EU-COMMISSARIS: EU MOET 500 MILJARD INVESTEREN IN KERNCENTRALES

De vijfenveertigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. Dit keer staan ze samen met hun gasten utgebreid stil bij het onverwacht overlijden van de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli. 

VOORZITTER EUROPEES PARLEMENT DAVID SASSOLI OVERLEDEN

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar Slowakije. De hele playlist van deze afgrijselijke eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

Ook in het nieuws deze week: Europarlementariër Lara Wolters was op werkbezoek in der Verenigde Staten. Vanaf het vliegveld vertelt ze vlak na haar terugkeer wat ze precies van de Amerikanen wenste. 

EU, VS EN VK GAAN SAMEN CORRUPTIE AANPAKKEN


Abonneren

In de Europa Podcast schotelen we jou een wekelijkse portie Europese zaken voor. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/europapodcast, Apple en Spotify.