Factcheck Europa | De asielzoekers advertentie

BNR Europa17 jan 20226 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Europese fractie ECR Group plaatste onlangs een advertentie over de vluchtelingenstroom die naar Europa komt. De fractie van onder meer JA21 en de SGP heeft het in deze advertentie over een onuitputtelijke illegale migratiestroom van voornamelijk mensen uit veilige landen. Ook zeggen ze dat afgewezen asielzoekers niet tot nauwelijks worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Maar kloppen deze beweringen wel? 

In 2020 heeft de Europese Unie bijna 500.000 asielaanvragen binnengekregen. Volgens de advertentie van JA21 en ECR Group zorgt het Vluchtelingenverdrag uit 1951 voor deze stroom aan asielzoekers en vluchtelingen. Zij willen net dat dit verandert omdat dit door hen als een probleem ervaren.

Advocaat en vreemdelingenrecht advocaat Maartje Terpstra legt in deze driedubbele factcheck uit wat wel en niet klopt aan deze advertentie. 

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropaApple Podcast en Spotify of de BNR App.