#47: Als de Russen (online) komen

BNR Europa26 jan 20221 uur 2 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een uitzending over offline én online dreiging uit het Oosten. Oekraïne en Europa bereiden zich immers voor op het ergste. Wat dat ook mag zijn. 

We analyseren de Russische dreigingen en maken de balans op met:
Olaf Koens, oud-correspondent in Rusland en Oekraïne voor BNR, RTL Nieuws en De Volkskrant, nu werkzaam als Midden-Oosten-correspondent. Zijn uitvalsbasis is Turkije, en ook dát land ligt aan de Zwarte Zee. Schreef boeken als Oorlog en Kermis, Paarden vliegen businessclass en het kinderboek Aydin, het waargebeurde verhaal van een beloega.

Mariëlle Wijermars, universitair docent in Cyber-Security & Politics aan de Universiteit van Maastricht, tevens lid van de Expert Pool on Cyber and Export Pool on Russia of the European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats. Studeerde Slavistiek en schreef onlangs drie boeken "die niet per se geschikt zijn voor onze luisteraars om te lezen" (zoals The Palgrave Handbook of Digital Russia Studies). 


Veel aandacht ook in deze uitzending voor de Brusselse rol in het conflict aan de oostgrens. We praten over defensieve hulp die EU-lidstaten willen bieden, over 1,2 miljard euro aan financiële steun voor Oekraïne, over een fact finding missie die de buitenlandcommissie van het Europees Parlement komende week organiseert. En we hebben het ook even vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, die van mening is dat de Russische president Vladimir Poetin ons zand in de ogen strooit. "Het conflict met Oekraïne is voor Poetin een reden om de aandacht af te leiden van het Russische klimaatprobleem", zegt Timmermans.

En natuurlijk: al komt de duiding nog zo snel, het nieuws dat achterhaalt u wel. Vlak na onze opname kwam er belangrijk nieuws uit zowel Parijs als Washington. In de absolute slotfase van deze podcast hoor je daarom een korte samenvatting van twee belangrijke diplomatieke (tussentijdse) conclusies.


De zevenenveertigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. 

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Oekraïne. Geen politieke keus, benadrukken ze bij deze. De hele playlist van deze afgrijselijke eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

De lees- en luistertips van deze week:

De laatste ontwikkelingen op het gebied van de Europese taxonomie vind je hier en hier.
De Italiaanse presidentsverkiezingen: waar blijft die nieuwe president nou? Luister naar de nieuwste BNR De Wereld, donderdag 27/1 om 15.00 uur op BNR.
De digitale belangen van Europa, en hacken op in opdracht van de Europese Commissie: luister naar BNR Digitaal.
Waarom Denemarken bijna alle coronamaatregelen vanaf volgende week laat varen, hoor je hier.