#48: Europese veiligheid en de aanhoudende Russische dreiging

BNR Europa2 feb 20221 uur 2 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze week in BNR Europa doet Geert Jan Hahn verslag uit het door Europese leiders druk bezochte Kiev. Ook spreken we over de Europese veiligheid, want wat zijn eigenlijk de regels als een lidstaat ingevallen wordt?

Onze gast is Adája Stoetman, onderzoeker aan het Clingendael instituut en expert in Europese defensiesamenwerkingen. Onlangs publiceerde ze samen met Bob Deen en Dick Zandee een rapport over de wetgeving die de Europese defensie regelt en hoe die eigenlijk ingezet moet worden.

Er is ook veel aandacht voor Kiev deze uitzending. Geert Jan Hahn sprak met Europarlementariër en Oekraïne-expert Viola von Cramon Taubadel (Groenen). Ook interviewde hij onze eigen premier Mark Rutte en de kersverse minister van buitenlandse zaken, Wopke Hoekstra. Beiden bezoeken Oekraïne om de situatie met Rusland te bespreken met president Volodymyr Zelensky.

De achtenveertigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. 

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... België. De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren.

De lees- en luistertips van deze week:

De laatste ontwikkelingen op het gebied van de Europese taxonomie vind je hier en hier.
De Italiaanse presidentsverkiezingen: waar blijft die nieuwe president nou? Luister naar de nieuwste BNR De Wereld, donderdag 27/1 om 15.00 uur op BNR.
De digitale belangen van Europa, en hacken op in opdracht van de Europese Commissie: luister naar BNR Digitaal.
Waarom Denemarken bijna alle coronamaatregelen vanaf volgende week laat varen, hoor je hier.