Factcheck Europa | Vriend Mark, wanneer mogen wij bij de EU?

BNR Europa24 apr 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Oekraïense president Zelenski heeft al meermaals aangegeven bij de Europese familie te willen horen. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging, kan dit niet. Zij twitterde het volgende: ‘’Heel opmerkelijk dat Zelenski Mark Rutte persoonlijk aansprak op zijn rol in toelaten van Oekraïne tot EU en niet als minister-president. Ik vond dat persoonlijk niet gepast, eerlijk gezegd. Elk land dat wil toetreden tot EU moet gewone procedure doorlopen. Geen uitzonderingen." 

Wij focussen ons op die laatste twee zinnen. Moet elk land, in dit geval Oekraïne, per se een normale procedure doorlopen, of zijn er uitzonderingen mogelijk? De juridische feiten worden besproken met professoren Europees Recht Ton van den Brink, van de Universiteit Utrecht, en Armin Cuyvers, van de Universiteit Leiden. Ook horen we taalkundige Jan van Steenbergen.

Host

Geert Jan Hahn

Over Factcheck Europa

Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropaApple Podcast en Spotify of de BNR App.