#60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkers

BNR Europa27 apr 202240 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Twee voorzichtige conclusies na deze Verkiezingsmaand van Europa. Eén: het populisme in Europa lijkt op z’n retour. Voor nu. En twee: Eurosceptici geraken steeds minder op de troon. Voorlopig.  

Want wat als Emmanuel Macron wéér vijf jaar lang macroneert  en vooral mooie pluchepraatjes verkondigt in plaats van problemen aanpakt? Wat als Robert Golob leider blijft van een Sloveense protestpartij mét mandaat maar zónder profiel?

En is er misschien een rol voor Brussel weggelegd in het bestrijden van de sociale onrust in Europa? Onrust die dus steeds minder leidt tot verkiezingswinst, maar nog wel degelijk in de verschillende Europese landen aanwezig is.

En om die problemen ook te kunnen adresseren: is burgerberaad, zoals de Conferentie over de Toekomst van Europa, een handig vehikel?

Aan onze digitale ronde tafel bespreken we dit met Jeroen Lenaers, Europarlementariër in de EVP-fractie namens het CDA. En Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt.

Shownotes:

  • Op 9 mei is de Dag van Europa. Volgende week meer daarover in BNR Europa, met daarin ook aandacht voor dit event: Europa Day*22.
  • Geert Jan ontdekte op de website van de Rheinische Post de Wahl-O-Mat: een stemwijzer voor kiezers in Noordrijn-Westfalen. Op 11 mei mag een kwart van de Duitse bevolking naar de stembus. Meer weten over de stellingen die dan worden geponeerd? Kijk zelf hier.
  • Volgens de Finse krant Iltalehti en de Zweedse krant Expressen komt in de week van 16 mei een officiële aankondiging van de NAVO-aanvraag van Finland en Zweden. Stefan volgt deze Brusselse Zaak op de voet. Als luistertip geven we je graag het recente gesprek van correspondent Koen Verhelst mee, bij onze collega's van BNR De Wereld. Luister hier.

De zestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast) 

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.  

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Denemarken! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren