#67: Het nieuwe (kandidaat) lid van Europa

BNR Europa15 jun 202254 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als het aan Ursula von der Leyen ligt, komt er aanstaande vrijdag op 17 juni een positief advies op tafel over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Dit gaf zij aan na haar verrassingsbezoek aan president Zelenski in Kiev afgelopen weekend. Een aantal Europarlementariërs zien dit anders voor zich, maar wat betekent zo'n kandidaat-lidstatus nou eigenlijk?

Waarom is dat anders dan wat Bosnië heeft, en ook weer anders dan Albanië? En heeft het plan van Macron, om een soort tweederangs Europese politieke gemeenschap te starten, enige kans van slagen? Dat en nog veel meer bespreken wij met onze 3 gasten: Gijs de Vries Oud-staatssecretaris, oud-voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement en nu verbonden aan de London School of Economics. Wouter Zweers, onderzoeker bij Instituut Clingendael op EU-uitbreidingsbeleid en tot slot Armin Cuyvers hoogleraar Europees Recht aan het Europa instituut van Universiteit Leiden.

De zevenenzestigste aflevering van BNR Europa

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.  

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Roemenië! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren