#70: Europees transport is geopolitiek

BNR Europa6 jul 202248 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Tsjechië is voorzitter van de EU geworden. En hoog op het verlanglijstje staan mobiliteit en transport. En dus is het tijd voor TEN-T!

Want terwijl alle ogen vorige week op de NAVO-top in Madrid waren gericht, keek mobiliteitminnend Europa juist naar Lyon voor de Connecting Europe Days. Een evenement georganiseerd door de Europese Commissie waar politici en vaklui de nieuwste ontwikkelingen van de transport- en mobiliteitsindustrie met elkaar bespraken.

We grijpen deze twee gebeurtenissen aan voor een gesprek over Bewegen door Europa. Europees transport is namelijk ook een stuk geopolitieker dan je denkt. Handelsroutes over het spoor worden nu ingezet voor wapenleveranties aan Oekraïne.  Rivieren zijn ineens graanwateren geworden om voedsel veilig te stellen. En de Global Gateway moet het weerwoord van de Europese Commissie richting China worden.

Zonder mobiliteit vaart niemand wel. Europa moet dus harder better faster stronger worden. En als het kan ook nog een beetje duurzamer.

Gasten:

  • Jeffrey van Noortwijk: adviseur Externe relaties van Havenbedrijf Rotterdam – gespecialiseerd in Europese relaties.
  • Caroline Nagtegaal: europarlementariër met focus op transportbeleid, neemt deel in de Renew-fractie namens de VVD.

De zeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast).

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen.

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... België! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren