#71: Onze Man in Galicië

BNR Europa13 jul 202259 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

We kennen het land van voetbal en toerisme, maar Spanje verdient toch echt meer aandacht. Al zou het ook kunnen dat het land zelf met wat meer zelfvertrouwen naar Brussel mag afreizen, concludeert onze aanstaande correspondent Jorn Lucas.

Spanje in oppervlakte: nummer twee van de EU. In inwonertal: nummer vier van de EU. En 'we' Nederlanders komen er graag. Maar een aantal Europese wapenfeiten op het politieke toneel? We kennen ze niet of nauwelijks. En dat ligt niet alleen aan ons.

Onze aanstaande correspondent Jorn Lucas spreekt van een 'mogelijk minderwaarheidscomplex' in Spanje. Terwijl het land toch om allerlei redenen een steeds invloedrijkere speler in de EU lijkt te gaan worden. Kijk alleen al naar gaspolitiek en verduurzaming, maar ook migratie. En het non-paper van de premiers Pedro Sanchez en Mark Rutte laat zien dat er sinds een financiële crisis en verkeerd gevallen opmerkingen over Zuid-Europeanen ook weer ruimte is voor samenwerking.

We praten met Lucas over zijn aanstaande land. Een deel van het land kent hij al op z'n duimpje, namelijk de regio Galicië. Met een Galiciaanse vrouw en kinderen die tweetalig zijn opgevoed waagt hij nu de stap. Hij komt er al decennia, maar nu wordt het 'thuis'. Onze Spanje-correspondent zit voortaan niet in Madrid of Barcelona, maar in A Coruña. In de stad van modewinkel Zara, met een LPG-terminal naast de deur en en niet ver van het unieke Europese witte goud voor batterijen in elektrische auto's: lithium, gevonden in Noord-Portugal. 

Jorn Lucas kan aan de bak.

De eenenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast).

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen.

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Spanje, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!

Shownotes:

We spraken over 'de Iberische uitzondering'.