#72: Een nieuw seizoen BNR Europa! Met: Liesje Schreinemacher

BNR Europa31 aug 202235 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Minister Liesje Schreinemacher was vorig jaar nog ‘gewoon’ Europarlementariër. En nu zit ze bij BNR Europa. Met een hartstochtelijk pleidooi voor Nederlandse Kamerleden en Europarlementariërs: "Politici moeten veel vaker bij elkaar in Brussel en Den Haag op bezoek."

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken praten Eurocommissarissen Hahn en De Vries een half uur met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Image

Over of de Nederlandse economie niet gewoon een Europese economie is, met 77% uitvoer richting andere landen in onze Unie, over handel met Rusland ("de helft loopt nog door") en over het afgeven wapenexportvergunningen ("dat vind ik een hele zware verantwoordelijkheid").

Urbi et Gorbi:

Het overlijden van Mikhail Gorbatsjov levert veel reacties op. Was hij nou een ware Europeaan? Wat wilde hij met een 'Europees Huis'? Door verschillende Europese brillen maken Hahn en De Vries de balans op.

De tweeënzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast):

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen.

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Finland, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!

Shownotes:

-Het nieuwste CBS-rapport 'Nederland Handelsland'-Minister Schreinemacher over hulp aan Oekraïne, over bezoek Irpin en over voedselcrisis.-Over Gorbatsjov: Olaf Scholz, het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken en Adam Michnik (deze week en in 2021)