#74: EU wil de zeven zeeën bevaren

BNR Europa14 sep 202258 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Brussel wil dat de EU een geopolitieke speler is in de hele wereld. Op alle continenten moeten de 'hearts and minds' worden veroverd. Maar is het handig om oud-koloniale heersers als Frankrijk en Spanje daarvoor in te zetten?

Onze gasten zijn oud-topdiplomaat Ron Keller en Spanje-correspondent Jorn Lucas.

Redactionele onafhankelijkheid van Europa

In haar speech in Straatsburg deze woensdag - de jaarlijkse Europese Prinsjesdagrede -verwees Von der Leyen ook naar beïnvloeding van buitenaf. Ze noemde bijvoorbeeld specifiek de Chinese bemoeienis met de Vrije Universiteit hier in Amsterdam. In het verlengde daarvan ligt een Europees Wetsvoorstel Mediavrijheid, waarvan het voorstel is gelekt, zo las Eurocommissaris De Vries.

De vierenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast):

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen.

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Portugal, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!

Shownotes:

Meer over de SOTEU van woensdag 14 september weten? Eurocommissaris geeft zijn analyse in het BNR-programma The Daily Move. Terugluisteren kan hier.

Lees ook | Waarom Europa de oude koloniale banden wil, moet, aanhalen