#75: Frans Timmermans: ‘Poetin wil ons uit elkaar spelen’

BNR Europa21 sep 202240 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

‘Je ziet op de Russische staats-TV de eerste barsten en twijfel in het pantser ontstaan’. Was getekend, Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, oud-inwoner van Moskou en voormalig tolk van wijlen Gorbatsjov. Hoe kijkt hij naar de situatie in Oekraïne en Rusland? ‘Wij zijn in oorlog zonder in oorlog te zijn.’ 


In het Brusselse Berlaymont, het gebouw van de Europese Commissie, praten BNR’s Eurocommissarissen Hahn en De Vries een half uur met een echte Eurocommissaris: Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Met hem praten Hahn en de Vries over de oorlog, maar ook over de Europese Deal, de verkiezingen in Italië én: treinen door Europa. 

Oorlog en dreiging 

De strijd tussen Oekraïne en Rusland laat de vicevoorzitter niet onberoerd: ‘de oorlog die Rusland is begonnen tegen Oekraïne raakt ons rechtstreeks’. Niet alleen op het gebied van energie, maar ook onze democratische samenlevingen zijn in gevaar: ‘Hij [Poetin] zou graag zien dat ook de Europese landen autocratisch bestuurd worden. Hij heeft altijd de EU als een bedreiging voor zijn visie gezien, en heeft altijd geprobeerd de Europese Unie uit elkaar te spelen. Wij zijn in oorlog zonder in oorlog te zijn’. 

Klimaat en Italië  

Ook reageert Timmermans op andere uitdagingen voor Europa: de strijd tegen klimaatverandering (‘We kunnen tot een heel hoog niveau onafhankelijk worden van import elders, dan zijn wij niet meer chantabel’), de Europese spoorwegen (‘Ik heb de Europese spoorwegen tot eind dit jaar gegeven om met een ticketingsysteem te komen dat voor iedereen toegankelijk is. Doen ze het niet, dan gaan we het wettelijk afdwingen’) en de aankomende verkiezingen in Italië (‘Wij zijn geneigd om als mensen altijd in vooruitgang te denken, maar er is ook regressie mogelijk (…) Ik hoop dat dat mensen naar de stembus kan brengen’). 

De vijfenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): 

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. 

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Oostenrijk, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! 

Shownotes: 

  • Aflevering #103 en aflevering  #104 van de Italië podcast: