#77: Een nieuw Europees 'clubje'

BNR Europa5 okt 202240 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op woensdag 5 oktober 2022 komen leiders uit heel Europa samen in Praag voor de eerste bijeenkomst van de 'Europese Politieke Gemeenschap' -- een initiatief welke eerder dit jaar al was aangekondigd door president Emmanuel Macron. Wat is dit voor een gemeenschap? Wat kunnen wij verwachten van deze nieuwe club? En waarom werken we niet verder met de clubjes die er al waren?


Daarover praten we met de Jaap Willem de Zwaan, emeritus hoogleraar Europees recht en voormalig directeur van Instituut Clingendael en Saskia Hollander, directeur van The Broker en Senior research fellow bij Instituut Clingendael.

Gasverbinding en een Europees afweersysteem

Daarnaast praat onze BNR-correspondent Jorn Lucas vanuit Spanje ons bij over nieuwe ontwikkelingen wat betreft de aanleg van een gasverbinding onder de Pyreneeën door, en over een Europees afweersysteem waar Duitsland Spanje graag bij wil betrekken.

De zevenenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast):

Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen.

Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Tsjechië, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!