9 november | Ruimte-techniek, thuiszorg-robot en eten vol eiwit

Eyeopeners9 nov 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Meindert Schut
Meindert Schut

Ruimte-techniek
Iets wat ESA ontdekte tijdens de Rosetta-ruimte-missie verbindt bacteriën die maagzweren veroorzaken, bloedzuigende bedwantsen en onderzeeërs met elkaar. We spreken chemisch analyticus Taff Morgan om erachter te komen wat die verbinding precies inhoudt. Hij zal ook spreken tijdens het TEDx ESA-evenement komende woensdag (11 november). De kaarten zijn op, maar bekijk hier de livestream.

Zorgrobot
Maak kennis met LEA, een rollator-robot voor ouderen die je uit bed tilt, je kopje koffie uit de keuken haalt zonder tegen een muur aan te lopen, oefeningen met je doet en met je walst. Het nieuwste op het gebied van robotica komt samen in dit mooie ontwerp van Robot Care Systems. We spreken met ondernemer Martin Roos, onderdeel van het grote team achter LEA.

Busstation Schiphol Noord
Innovatie kan zo simpel zijn: je recyclet iets ouds en met nieuwe technologie maak je het klaar voor de toekomst. Dat leverde Hans Erdmann vorige week in ieder geval een nominatie op voor de ARC15 Innovatie Award. Niet slecht voor zoiets saais als een busstation. Verslaggever Hugo Reitsma ging kijken.

Eiwit
Ondervoeding: het is een groot probleem, waar weinig mee wordt gedaan. Dat ontdekte Fred Bergmans van Carezzo tijdens zijn werkgerelateerde bezoekjes aan ziekenhuizen. In normaal eten zit te weinig eiwit voor mensen met ondergewicht. En jaren lang sonde-voeding: dat wil niemand. Samen met collega Wim van Cuijk ontwikkelde hij daarom voeding met de perfecte doses eiwitten.

Luister elke maandagavond om 19:00 uur naar BNR Eyeopeners. Herhaling vrijdag om 19:30, zaterdag 09:00 en 15:30, zondag 09:00 en 18:30 uur. En elke dag via de App.