
BNR Slimme Koppen
Klimaat, gezond leven, online wereld en de leefbaarheid in de stad. In het programma BNR Slimme Koppen gaat Diana Matroos op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze belangrijke thema’s.
Klimaat, gezond leven, online wereld en de leefbaarheid in de stad. In het programma BNR Slimme Koppen gaat Diana Matroos op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze belangrijke thema’s.
Een transparante, betrouwbare en goedwerkende digitale overheid dat is het streven. Maar in de praktijk heeft de Nederlandse overheid te maken met een verouderde ICT-infrastructuur en complexe IT-projecten die mislukt zijn. Tijd volgens CEO van MediaMonks, Victor Knaap, voor de overheid om naar het bedrijfsleven te kijken, hiervan te leren en meer samen te werken.
Vrijwel niemand kon zich voorstellen dat 'een virus uit China' ook in het georganiseerde Nederland zo hard om zich heen zou slaan. De werkelijkheid bleek anders. De uitdaging van deze uitzending is dan ook: hoe voorkomen we de volgende pandemie?
Meer asfalt, bredere wegen en meer bouwen: dit was jarenlang het devies om de toenemende drukte op de weg tegen te gaan. Directeur Smart Mobility aan de TU Eindhoven Carlo van de Weijer legt de uitdaging neer hoe slimmer om te gaan met bestaande infrastructuur.
Het afgelopen jaar hebben studenten massaal thuis onderwijs gevolgd. Noodgedwongen achter hun laptop zagen ze de ene na de andere PowerPointpresentatie en hoorcollege voorbijkomen. Dat kan en moet beter in de toekomst maar met welke inovatie?
Iedereen kan zich zijn of haar leven van voor de lockdown nog wel herinneren: verjaardagen, feestjes, iedere dag naar kantoor, borrels, uiteten en soms nog naar de film of het theater. Ons leven was druk en vol met sociale activiteiten. Misschien soms wel iets te druk en vol? Kunnen we nog wel met alle prikkels omgaan nu de samenleving weer langzaam (her)opend?
Met uitdager en directeur reizen van de ANWB Marjon Kaper zoeken we in aflevering 5 van Slimme Koppen slimme oplossing voor de uitdaging: hoe kunnen we recreëren in Nederland innovatiever maken?
De enorme hoeveelheid aan misinformatie en desinformatie die vandaag de dag wordt verspreid via sociale media en andere platformen heeft ervoor gezorgd dat veel mensen sceptisch zijn geworden als het aankomt op nieuws. Sterker nog: veel mensen verliezen zelfs hun vertrouwen in nieuwsorganisaties en kwaliteitsjournalistiek.
Het nieuwe kabinet moet straks een oplossing bedenken voor het woningtekort van ruim 300.000 woningen. Mede daardoor werd er eerder dit jaar een actieplan gelanceerd om 1 miljoen betaalbare woningen in 10 jaar tijd te bouwen. Dit zijn ambitieuze bouwplannen: er moet dus meer gebouwd worden maar die bouw mag weer niet schadelijk zijn voor het milieu. Een moeilijkheid hierbij is dat bouwen met bijvoorbeeld beton nu nog zorgt voor een hoge CO2 uitstoot. De uitdaging luidt dan ook: welke sociale innovaties zorgen voor een duurzame transitie van de bouwwereld?
In de tweede aflevering van het tweede seizoen van Slimme Koppen gaan we het met de uitdager van deze week, Paul den Uijl operationeel directeur van Tempo-Team, hebben over werk en dan specifiek over werkplezier. Werkplezier is van essentieel belang voor meer productiviteit, hogere klanttevredenheid en minder verloop en verzuim. Maar hoe veranker je werkplezier wanneer we steeds minder vaak in vaste teams op een vaste werkplek werkzaam zijn? En hoe bestendig je werkplezier in een toekomst die iedere dag digitaler wordt?
Ons leven staat bol van de Zoom-meetings, mails en ook in ons privéleven gebruiken we Whatsapp, datingapps en sinds kort ook Clubhouse. We staan dus letterlijk veel meer in contact met elkaar. Maar dan vaak wel alleen via tekst, beeld of geluid. Maar hoe maak je het contact via sociale netwerken socialer? Dit bespreken we in de eerste aflevering van het tweede seizoen van Slimme Koppen.
Martijn Smit van T-Mobile is verantwoordelijk voor het aannemen van nieuw talent voor dit snelgroeiende bedrijf. Hoe kan hij dit zoekproces inclusiever maken?
'We krijgen een enorme polarisatie in de samenleving, als we niets doen tegen kansenongelijkheid, stelt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en oud-minister van Onderwijs. 'Kijk naar Amerika waar dat uiteindelijk uit kan komen.'
Het online bestellen groeit explosief. We hebben het allemaal ontdekt in deze corona-tijd en dat zal blijven. Hoe gaan we dat organiseren, als we straks allemaal niet meer thuis zijn?
Roland van der Vorst is wereldwijd verantwoordelijk voor innovatie bij de Rabobank. Op verschillende manieren werkt hij aan het efficiënter maken van de voedselketen.
Hoe de zorg nu georganiseerd is, is onhoudbaar. Wat als we de supermarkt aan het zorglandschap toevoegen? vraagt Lucien Engelen, expert op het gebied van zorginnovaties, zich af.