BNR Slimme Koppen
BNR Slimme Koppen

BNR Slimme Koppen

Klimaat, gezond leven, online wereld en de leefbaarheid in de stad. In het programma BNR Slimme Koppen gaat Diana Matroos op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze belangrijke thema’s.

Wat kan de digitale overheid leren van het bedrijfsleven?

Een transparante, betrouwbare en goedwerkende digitale overheid dat is het streven. Maar in de praktijk heeft de Nederlandse overheid te maken met een verouderde ICT-infrastructuur en complexe IT-projecten die mislukt zijn. Tijd volgens CEO van MediaMonks, Victor Knaap, voor de overheid om naar het bedrijfsleven te kijken, hiervan te leren en meer samen te werken.

Welke innovatieve oplossingen voorkomen dat we in een heropende samenleving (weer) overprikkeld raken?

Iedereen kan zich zijn of haar leven van voor de lockdown nog wel herinneren: verjaardagen, feestjes, iedere dag naar kantoor, borrels, uiteten en soms nog naar de film of het theater. Ons leven was druk en vol met sociale activiteiten. Misschien soms wel iets te druk en vol? Kunnen we nog wel met alle prikkels omgaan nu de samenleving weer langzaam (her)opend?

Welke techniek en innovatie zorgt voor een duurzame transitie van de bouwwereld?

Het nieuwe kabinet moet straks een oplossing bedenken voor het woningtekort van ruim 300.000 woningen. Mede daardoor werd er eerder dit jaar een actieplan gelanceerd om 1 miljoen betaalbare woningen in 10 jaar tijd te bouwen. Dit zijn ambitieuze bouwplannen: er moet dus meer gebouwd worden maar die bouw mag weer niet schadelijk zijn voor het milieu. Een moeilijkheid hierbij is dat bouwen met bijvoorbeeld beton nu nog zorgt voor een hoge CO2 uitstoot. De uitdaging luidt dan ook: welke sociale innovaties zorgen voor een duurzame transitie van de bouwwereld?

Hoe verankeren we werkplezier op afstand?

In de tweede aflevering van het tweede seizoen van Slimme Koppen gaan we het met de uitdager van deze week, Paul den Uijl operationeel directeur van Tempo-Team, hebben over werk en dan specifiek over werkplezier. Werkplezier is van essentieel belang voor meer productiviteit, hogere klanttevredenheid en minder verloop en verzuim. Maar hoe veranker je werkplezier wanneer we steeds minder vaak in vaste teams op een vaste werkplek werkzaam zijn? En hoe bestendig je werkplezier in een toekomst die iedere dag digitaler wordt?