Hoe voorkomen we de volgende pandemie?

BNR Slimme Koppen19 mei 202146 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vrijwel niemand kon zich voorstellen dat 'een virus uit China' ook in het georganiseerde Nederland zo hard om zich heen zou slaan. De werkelijkheid bleek anders. De uitdaging van deze uitzending is dan ook: hoe voorkomen we de volgende pandemie?

BNR Slimme Koppen
BNR Slimme Koppen (BNR)

Uitdager van deze uitzending is hoogleraar virologie aan het Erasmus MC en OMT-lid Marion Koopmans. Zij gelooft dat een volgende pandemie, na die van Covid-19, onvermijdelijk is. Vraag is meer hoe we er ons op voorbereiden? Koopmans ziet daarin een rol weggelegd voor de medische wetenschap, overheid maar ook de digitale wereld. Alleen dan kunnen we een volgende pandemie het hoofd bieden, aldus Koopmans. Juist in deze tijd waarin bevolkingsaantallen blijven toenemen en de klimaatcrisis gaande is creëren we een omgeving waarin virussen 'gemakkelijk' kunnen uitgroeien tot een nieuwe pandemie.

Slimme Koppen

De Slimme Koppen van deze uitzending zijn Nicole Papen - Botterhuis werkzaam als coördinator onderzoek & innovatie van het Maxima Medisch Centrum en CEO van Worth Ernout van der Waard. Zij geven zowel vanuit medisch als digitaal perspectief aan dat we vandaag al ons kunnen voorbereiden op een volgende pandemie. Er zijn stappen nu we nu al kunnen en zouden moeten zetten. Wil je weten welke? Luister dan naar deze podcast!

Abonneren

In het programma BNR Slimme Koppen gaat Diana Matroos op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze belangrijke thema’s. Abonneren kan via www.bnr.nl/slimmekoppen.


Mede mogelijk gemaakt door