Wat kan de digitale overheid leren van het bedrijfsleven?

BNR Slimme Koppen26 mei 202147 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

BNR Slimme Koppen
BNR Slimme Koppen (BNR)

Dat er een verbeteringsslag moet worden gemaakt is duidelijk zo blijkt uit IT-projecten van de overheid uitgevoerd bij GGD, Defensie en als grootste debacle bij de Belastingdienst waar duizenden gezinnen werden gedupeerd, onder andere door een falend digitaal toeslagensysteem. Het uur U is volgens Victor Knaap, CEO van MediaMonks, aangebroken: “Het bedrijfsleven heeft al lang bewezen complexe IT-projecten goed te kunnen uitvoeren, vaak nog voor lagere kosten. Waarom hier dan geen gebruik van maken?”

Slimme Koppen

De eerste Slimme Kop die zijn visie en ook oplossing geeft voor de uitdaging van deze uitzending is Ivo Roefs, voorzitter van Dutch Digital Agencies en voorzitter van Stichting Digitaal Burgerschap Nederland. Hij pleit voor het centraal stellen van de eindgebruiker bij complexe IT-projecten: “Experimenteer met onderdelen van je dienstverlening en pas ze aan, aan de wensen van je gebruikers” aldus Roefs. De tweede Slimme Kop van de uitzending Janneke Niessen co-founder van CapitalT, ondernemer en start-upspecialist vind dat het tijd is voor een Minister van Digitale Zaken. Op die manier is er iemand eindverantwoordelijk voor alle digitale zaken bij de overheid en is er tegelijkertijd ook een expert aanwezig die vanuit zijn of haar expertise advies kan geven bij complexe digitale projecten.

Abonneren

In het programma BNR Slimme Koppen gaat Diana Matroos op zoek naar innovatieve oplossingen voor deze belangrijke thema’s. Abonneren kan via www.bnr.nl/slimmekoppen.


Mede mogelijk gemaakt door