Gluren bij de buren met Carolien Gehrels

Bouwmeesters8 feb 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gehrels is oud-wethouder in Amsterdam en werkt sinds 2017 voor Arcadis. Grote steden in Europa kijken naar elkaar als het gaat om het verbeteren van wonen, werken en leven op de vierkante meter. De fietspaden uit Amsterdam en Kopenhagen zijn in trek in Barcelona, Milaan en Praag. Voor bouwen in het water houden Amsterdam en Kopenhagen dan juist elkaar weer in de gaten. En wat kun je, zodra de grenzen weer opengaan en als corona uiteindelijk grotendeels uit de wereld is, met het het fenomeen 'overtoerisme' omgaan?

Lees ook | Gehrels: '1 miljoen woningen bouwen voor 2030 gaat echt niet lukken'

'Ik kijk bijvoorbeeld graag naar Londen. Hoe ze daar omgaan met de energietransitie is boeiend om te volgen, maar ik ben ook heel erg benieuwd in het prefab bouwen dat ze in Londen doen. Daar kunnen wij ook wel wat mee. Overigens is het een bedrijf uit Veldhoven dat daar heel hard aan de weg timmert.'

'Prefab is interessant, omdat het om snelle, innovatieve, duurzame en betaalbare productie draait. Ook in Zweden zijn ze daar met behulp van Ikea mee bezig. Ze hebben natuurlijk ook al enige ervaring daar, met het simpel in elkaar zetten van dingen.'

Voormalig wethouder in Amsterdam Carolien Gehrels is nu Directeur Europese Steden bij Arcadis. EVERT ELZINGA
Voormalig wethouder in Amsterdam Carolien Gehrels is nu Directeur Europese Steden bij Arcadis. EVERT ELZINGA ( ANP)

Kopenhagen als voorbeeld?

Correspondent Koen Verhelst brengt verslag uit over de Deense hoofdstad Kopenhagen waar een nieuw eiland dienst moet doen als woonwijk én stormvloedkering. Een stad waar bovendien vraagstukken als betaalbaar wonen, mobiliteit en leven in en met de zee net als in Amsterdam hoog op de agenda staat.

Correspondent Koen Verhelst bracht onlangs een bezoek aan zowel Kopenhagen als Malmö, stedenbouwkundig gezien twee interessante steden die uiteraard in verbinding met elkaar staan door De Brug. Johan NILSSON / TT News Agency
Correspondent Koen Verhelst bracht onlangs een bezoek aan zowel Kopenhagen als Malmö, stedenbouwkundig gezien twee interessante steden die uiteraard in verbinding met elkaar staan door De Brug. Johan NILSSON / TT News Agency (AFP)

Let op: nieuwe tijd

Bouwmeesters wordt de komende weken om 21.00 uur op BNR uitgezonden in verband met de diverse verkiezingsdebatten. Vanaf half maart hoor je Bouwmeesters weer om 19.00 uur. Uiteraard zijn wij sowieso on demand te beluisteren en kun je ons daarmee nog steeds op je favoriete tijdstip horen!

Meepraten

Dat kan! Via onze digitale postbus, of praat mee via Twitter.

Leestip

Meer weten en lezen over dit onderwerp? Duik eens in Neighbourhoods for the Future.

Dit pleidooi voor sociale en duurzame verstedelijking laat zien hoe stadswijken in grote steden zich gaan en kunnen ontwikkelen. Mer onder meer aandacht voor Utrecht, Toronto, Malmö en Londen. Met mooie afbeeldingen, kaarten en schetsen, waardoor met name de liefhebber van planologie hier flink wat inspiratie uit kan halen.