
Bouwmeesters
De laatste actualiteiten en ontwikkelingen in de bouwwereld. Presentator: Geert Jan Hahn.
De laatste actualiteiten en ontwikkelingen in de bouwwereld. Presentator: Geert Jan Hahn.
Tijd voor een drastische hervorming van het woningmarktbeleid, in een tweeluik. In dit tweede deel hoor je het pleidooi van woningmarktanalist Maartje Martens. Over huurders en verhuurders, de strijd van gemeenten tegen beleggers en een oproep om eens naar Duitsland te kijken.
Schaf allerlei 'trucjes' af verschuif de hypotheekmacht van het ministerie naar een toezichthouder zoals DNB. Dat stelt Rabo-econoom Nic Vrieselaar, in zijn pleidooi om de Nederlandse woningmarkt te hervormen.
Dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. Tijd voor een drastische hervorming! Deel 1 van een tweeluik, met Nic Vrieselaar en Maartje Martens.
De Britse krant The Guardian roept het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen uit tot de béste architectuur van 2021. Een fabelachtige glazen kom met een unieke functie. Maar er zijn meer ‘provocerende projecten’ waar toparchitect Winy Maas van bureau MVRDV dit jaar goede sier mee hoopt te maken.
Stikstof- en pfasproblematiek, de coronapandemie... Bouwbedrijf Dura Vermeer is de perikelen van het afgelopen jaar goed doorgekomen en het orderboek voor het nieuwe jaar is aardig gevuld. Maar de jaren daarna brengen vooral onzekerheid. De stikstofproblematiek is nog niet opgelost en infraprojecten drogen op. Hoe gaat het familiebedrijf daarmee om?
Dankzij de stikstofwet kunnen sommige bouwprojecten weer van start. Maar de maatregelen zijn nog lang niet voldoende om alle bouwplannen te kunnen doorzetten. Wat is er nodig om in het nieuwe jaar de hele sector vlot te trekken? En: als we alle economische voorspellingen moeten geloven gaan bouwbedrijven een zware tijd tegemoet. Hoe ziet Maxime Verhagen de toekomst van de bouw?
Eerst de stikstof- en pfasproblematiek, daarna de coronapandemie. Het was een uitdagend jaar voor de bouwsector en de nieuwe lockdown doet daar nog een schepje bovenop. Toch bouwen ondernemers gestaag door. Hoe houden infra- en woningbouwers het orderboek gevuld?
Van lantaarnpalen die de straat veiliger maken tot een appje wanneer je je huis moet luchten. Technologische snufjes moeten onze steden, wijken en huizen slim maken. Maar hoe voorkomen we dat de openbare ruimte een commerciële speeltuin wordt voor bedrijven? En wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen voor bouwbedrijven?
We zijn op weg naar circulair, modulair, aardgasvrij en het liefst zelfs klimaatpositief. Maar hoe komen we daar? Dat zoeken we uit, in deze speciale combi-uitzending over de verduurzaming van de bouw van The Green Quest en BNR Bouwmeesters.
Onafhankelijke controleurs moeten bouwfouten en faalkosten flink gaan terugdringen, als het aan de Wet Kwaliteitsborging ligt tenminste. Bouwbedrijven die zich goed willen voorbereiden op de wet moeten snel aan de slag met pilots, toch komen die nog niet van de grond. Wat houdt ze tegen?
Predictive twins krijgen een cruciale rol bij de bouw en het onderhoud van gebouwen en infrastructuur. Deze digitale replica's van echte bouwwerken kunnen op basis van data problemen voorspellen en overbodig werk voorkomen. Maar is de bouw er wel klaar voor?
Om het woningtekort op te lossen moeten er een miljoen extra woningen komen. En wat blijkt, in de stad is nog genoeg ruimte om bij te bouwen. Hoe kunnen de naoorlogse wijken een oplossing bieden voor de woningnood?
Hout maakt een opmars als bouwmateriaal en op verschillende plekken verrijzen prestigieuze houten woontorens, kantoren en hotels. Bouwen met hout is namelijk efficiënt en milieuvriendelijk. Gaat hout voor fundamentele veranderingen in de bouwsector zorgen?
De fietser krijgt een prominentere plek op de weg en daarom er liggen allerlei ambitieuze plannen voor snelle fietspaden en autoluwe straten. Wat doet die ontwikkeling met de indeling van onze publieke ruimte?
Grote bouwbedrijven flirten met de productie van huizen die bijna kant-en-klaar de fabriek uitrollen. Modulair bouwen kan namelijk een deel van het woningtekort én sommige maatschappelijke vraagstukken oplossen. Waarom maken we er dan nog niet massaal gebruik van?