Als ik de baas zou zijn van de huizenmarkt, dan schafte ik alle douceurtjes af'

Bouwmeesters18 jan 202123 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vrieselaar, senior-econoom bij RaboResearch, stipt onder meer de volgende verbeterpunten aan - die volgens hem ook relatief makkelijk implementeerbaar zouden zijn om de huidige Nederlandse woningmarkt gezonder te maken.

Nic Vrieselaar, senior-econoom bij RaboResearch
Nic Vrieselaar, senior-econoom bij RaboResearch (© Rabobank)

"Haal de beslisbevoegdheid over de hypotheeknormen weg bij de politiek, en leg ze neer bij een toezichthouder. Denk aan DNB, of zelfs AFM (met input van experts als Nibud en woningmarktdeskundigen). Dat helpt hopelijk voorkomen dat leennormen steeds ruimer worden om ‘starters te helpen’, waarmee de huizenprijzen door ruimere kredietverlening nog verder stijgen en je een vicieuze cirkel creëert van ruimere leennormen en hogere koopprijzen, gevolgd door een nieuw pleidooi voor nóg ruimere leenopties en verder stijgende prijzen.“

“Hieraan gekoppeld: schaf startersleningen af. En dat is niet het enige douceurtje dat wat mij betreft mag verdwijnen. Schaf de belastingvrije schenking voor een huis af. Schaf de verhuurdersheffing voor woningcorporaties af. En bouw de hypotheekrenteaftrek volledig af in ruil voor verlaging inkomstenbelasting.”

“Ook moeten we ervoor zorgen dat huurprijzen minder afhankelijk worden van WOZ-waardes, omdat hogere koopprijzen daardoor leiden tot hogere huren die op hun beurt weer kunnen leiden tot hogere koopprijzen. Weer zo'n vicieuze cirkel.”

“Daarnaast heb ik nog een voorstel wat betreft het fenomeen 'overwaarde'. Verplaats het eigen huis naar box 3, zodat een ton overwaarde fiscaal niet anders wordt behandeld dan een ton spaargeld. Dat zorgt ervoor dat Nederlanders minder happig zijn op stijgende huizenprijzen. Bovendien kan het tarief naar beneden als de grondslag voor de belasting groter wordt. Het is namelijk niet per se mijn idee om per saldo de belastingen te verhogen, dat is niet waar ik voor pleit.”

Deel 2 op maandag 25 januari.

Het volledige pleidooi van Vrieselaar kun je in deze aflevering van Bouwmeesters beluisteren. Ook in de studio is Maartje Martens, woningmarktanalist van Housing Analysis. Maandag 25 januari hoor je haar visie op een beter functionerende woningmarkt.

Meepraten

Dat kan! Via onze digitale postbus, of praat mee via Twitter.