Als ik de baas zou zijn van de woningmarkt

Bouwmeesters18 jan 2021

Over de aflevering

Geen overdrachtsbelasting betalen als starter, is dat even fijn!

We willen meer bouwen, hoera!

We pakken de pandjesbazen aan, bam!

Maar zijn dit soort maatregelen niet allemaal wassen neuzen, doekjes voor het bloeden of zelfs olie op het vuur als je niet aan het fundament van het Nederlandse woningbeleid morrelt? Ja, zeggen analisten Nic Vrieselaar van Rabobank en Maartje Martens van Housing Analysis.

Verkochte huizen in de Amersfoortse wijk Vathorst. De krapte op de Nederlandse woningmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder toegenomen.
Verkochte huizen in de Amersfoortse wijk Vathorst. De krapte op de Nederlandse woningmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder toegenomen. (ANP/Sem van der Wal)

We verbouwen de boel

En dus duikt BNR Bouwmeesters twee afleveringen lang in een complete verbouwing van de Nederlandse huizenmarkt. Alles is bespreekbaar, alles kan op de schop. Wat als Vrieselaar en Martens later dit jaar benoemd zouden worden tot Minister van Wonen, of VROM? En wat als zij carte blanche krijgen om, al dan niet buiten de politieke waan van de dag, het beleid te hervormen? Zodat er betaalbare huisvesting is voor iedereen?

Want laten we wel wezen: zowel arm áls rijk vindt het fijn als er minder betaald hoeft te worden voor een woning, of dit nou een huurappartement is of een vrijstaand huis in Bilthoven.

Maar hoe dan?

Op tafel

Een aantal punten dat in de eerste aflevering op tafel komt te liggen, in de vorm van de volgende vragen?

Waarom is de relatie en ongelijkheid tussen koop- en huurwoningen zo sterk?

Waarom zijn aanbevelingen uit een parlementair onderzoeksrapport uit 2013 niet of nauwelijks overgenomen? En kunnen wij daar acht jaar later nog uit putten?

Waarom bestaat de illusie van het fenomeen 'overwaarde' nog?

Hoe problematisch is het dat de Nederlandse leenvoorwaarden zo anders zijn dan in landen om ons hen?

Wanneer breken we de muur die hypotheekrenteaftrek heet nou eens hardhandig af? Of is dat toch niet zo verstandig?

Meepraten

Dat kan! Via onze digitale postbus, of praat mee via Twitter.