Oud-Rijksbouwmeester Mels Crouwel (Benthem Crouwel): 'Het is echt tijd voor modulair bouwen.'

Bouwmeesters22 feb 202132 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ruim veertig jaar terug, toen Crouwel en Jan Benthem hun architectenbureau startten, dachten ze al na over prefabricatie en modulair bouwen en ontwerpen. Over cascobouw waardoor je veel meer kunt spelen met je binnenruimte. Heb je ineens een kantoor nodig in je huis? Een logeerkamer? Minder kinderkamers? Een grotere eet- of leefruimte? Benthem en Crouwel zijn daar al langere tijd mee bezig. Het eerste huis van Benthem, in Almere, was zelfs volledig modulair (zie één foto hieronder) en staat er trouwens nog steeds.

(© Benthem Crouwel)
Architect Mels Crouwel in actie in 2011, bij het ontwerp van de nieuwe gevel , de zogenoemde 'badkuip' van het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Architect Mels Crouwel in actie in 2011, bij het ontwerp van de nieuwe gevel , de zogenoemde 'badkuip' van het Stedelijk Museum in Amsterdam. ( ANP / Lex van Lieshout)

'Wij 'bedenkers' denken vooruit over dingen, wij lopen vooruit op opdrachten', zei Crouwel al in het voorgesprek. 'We zijn een klein, volgebouwd landje, dus je moet wel. Het is dus niet zo dat de coronacrisis nu ineens tot heel veel andere inzichten leidt. Wél zien we dat gedachten worden vernieuwd en versneld. Het is actueler dan ooit om na te denken over het woningtekort en over je eigen huis.'

Thema's

Met Crouwel bespreken we niet alleen de woningnood en de creatieve en betaalbare mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan, maar ook de ruimtelijke indeling van Nederland in de breedste zin van het woord. Gaan we verdichten of niet? Kunnen we 'ondergronds' bouwen? Hoe gaan we om met de verrommeling van ons landschap, zoals distributiecentra langs de snelwegen?

Mels Crouwel
Mels Crouwel (© Benthem Crouwel)

Ook bespreken we de 'regiekwestie': moet er een nieuwe minister van VROM komen? Crouwel zelf maakte er als Rijksbouwmeester maar liefst vier mee. 'Ik vind het nog steeds zonde dat dat ministerie is opgeheven. De vraag is of een nieuwe minister nodig is. Het gaat vooral om waar de kennis momenteel is gehuisvest.'

Tijdstip

Bouwmeesters wordt de komende weken om 21.00 uur op BNR uitgezonden in verband met de diverse verkiezingsdebatten. Vanaf half maart hoor je Bouwmeesters weer om 19.00 uur. Uiteraard zijn wij sowieso on demand te beluisteren en kun je ons daarmee nog steeds op je favoriete tijdstip horen!

Meepraten

Dat kan! Via onze digitale postbus, of praat mee via Twitter.