De lijdensweg van bouwer Strukton onder 'Tsaar' Sanderink en 'Raspoetin' Van Rijbroek

Bouwmeesters8 mrt 202136 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In deze co-productie van BNR Bouwmeesters en BNR Digitaal besteden we deze week aandacht aan de stand van zaken bij Oranjewoud (waar Strukton onderdeel van is) en Centric, twee enorme bedrijfsonderdelen van de multimiljonair Gerard Sanderink. Hoe gaat het bij die bedrijven na jaren van negatieve aandacht? Hoe is het toezicht nu geregeld? Op welke punten valt er winst te behalen?

Luister terug | Strukton-topman Sanderink treedt af

Dat doen we op maandag in BNR Bouwmeesters, en op woensdag in BNR Digitaal. Presentatie is in handen van Geert Jan Hahn en Herbert Blankesteijn. Te gast zijn FD-journalisten Joost Polman en Stijn van Gils, ondernemingsrechtadvocaat Marnix Holtzer van DLA Piper en B2B ICT-journalist Jasper Bakker. Ook zijn er, buiten de uitzending om, gesprekken gevoerd met advocaten en betrokken bedrijven en partners.

Image

In de eerste aflevering, in BNR Bouwmeesters, reconstrueren we in welke mate de bouwdivisie van Sanderink last heeft van een aantal zaken waar het in verwikkeld is geraakt, en in welke mate dit terug te voeren valt tot het moment dat Van Rijbroek een innige band met Sanderink ontwikkelde. En ook: hoe breng je Strukton en Antea nou in rustiger vaarwater? Holtzer: 'Ik zou het als een teken van grote kracht zien als de raad van commissarissen aanblijft, uitbreidt en toestaat dat de Ondernemingskamer deskundige personen aanwijst om daarin plaats te nemen. Zogeheten supercommissarissen, om de boel weer op orde te krijgen.'

Ook 2021 is onrustig

2021 is allesbehalve een kabbelend jaar voor Sanderink en zijn bedrijven. Ja, hij is in januari teruggetreden als CEO van Antea Group en Strukton Groep. Maar grootaandeelhouder en bestuurder van moederbedrijf Oranjewoud is hij nog steeds.

Een maand later wordt duidelijk dat Sanderink een eind wil aan de beurshandel in zijn aandelen, gesteund door de raad van commissarissen. Minder media-aandacht, minder persberichten, minder zichtbaarheid.

Luister terug | Situatie rond Sanderink was onhoudbaar

De afgelopen weken is van meer rust echter nog geen sprake. Sanderink lijdt juridische nederlagen in het conflict met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Hoe het met hem gaat, wil de advocaat van Sanderink en Strukton tegenover BNR niet aangeven. 'Wij willen wel graag kenbaar maken dat de zaken tussen de heer Sanderink en mevrouw Van Egten op dit moment binnen een mediation besproken worden. Vanwege dit traject willen wij – ook om de mediation niet te frustreren – op dit moment geen commentaar geven.'

Volgens FD-journalist Joris Polman, al jaren volger van Sanderink en zijn bedrijven, gaat die mediation nergens toe leiden. 'Ik zie dat niet gebeuren, omdat zijn Van Egten gewoon eerherstel wil. Er moet een rectificatie komen in verband met lasterlijke informatie over haar en zij vindt het heel belangrijk dat dat wordt weggezet. Maar: ik kan me wel voorstellen dat er onderhandelingen zijn, dat die rectificatie als wisselgeld is ingebracht, en dat er daarom nog geen publicaties zijn geweest, die eigenlijk op de websites van Strukton en Centric zouden moeten verschijnen.'

Let op: nieuwe tijd

Bouwmeesters wordt de komende weken om 21.00 uur op BNR uitgezonden in verband met de diverse verkiezingsdebatten. Vanaf half maart hoor je Bouwmeesters weer om 19.00 uur. Uiteraard zijn wij sowieso on demand te beluisteren en kun je ons daarmee nog steeds op je favoriete tijdstip horen!

Deel 2 van dit tweeluik hoor je komende week in BNR Digitaal, tussen 1500 uur en 1530 uur.

Meepraten

Dat kan! Via onze digitale postbus, of praat mee via Twitter.