Op virtuele citytrip naar leeglopend Londen en vollopend Berlijn

Bouwmeesters22 mrt 202132 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een lege straat in Londen
Een lege straat in Londen (Niklas HALLE'N / AFP)

Londen

Sinds het uitbreken van de coronacrisis een jaar geleden hebben naar schatting 700.000 mensen Londen verlaten. Thuiswerken is meer in dan ooit en dus hoeven mensen niet meer per se in de stad te zijn. Daarnaast zijn veel Oost-Europeaanse arbeidsmigranten teruggekeerd naar hun land van herkomst. Simpelweg omdat er geen werk meer voor ze was in onder meer de horecabranche, maar ook omdat er in Groot-Brittannië relatief veel mensen zijn overleden aan corona. In hun eigen land zijn de mensen veelal veiliger.

Ondanks dit alles blijven de huizenprijzen, net als in Nederland, onverminderd stijgen. Alleen de huurprijzen dalen op dit moment. Te gast is Groot-Brittannië-correspondent Lia van Bekhoven. Zij heeft deze trend van een leeglopend Londen al eerder meegemaakt.

Luister ook | Gluren bij de buren met Caroline Gehrels

Het Temperhofer Feld is nu een recreatiepark ter grootte van de Utrechtse binnenstad
Het Temperhofer Feld is nu een recreatiepark ter grootte van de Utrechtse binnenstad (Imago Stock & People GmbH)

Berlijn

Net als in Nederland is de woningnood in Berlijn hoog. De Duitse hoofdstad heeft echter nog genoeg ruimte waar gebouwd kan worden. Eén van die plekken is de oude luchthaven Tempelhof. Het terrein van van Tempelhof is net zo groot als de Utrechtse binnenstad, maar tot op heden wordt er niets mee gedaan. Het is nu 'slechts' een recreatiepark waar mensen picknicken op het veld en skaten op de oude landingsbaan.

Stedenbouwkundige Martin Aarts probeert daar iets aan te doen. Samen met studenten van de Academie van Bouwkunst reikt hij het Berlijnse stadsbestuur de hand met allerlei ideeën om iets moois van het Tempelhofer Feld te maken om zo de woningnood, maar tegelijk ook de opwarming in de stad, tegen te gaan. Hij is te gast.

Luister ook | IJstijd voor Berlijnse vastgoedmarkt

Meepraten

Dat kan! Via onze digitale postbus, of praat mee via Twitter.