BREEKT
BREEKT

BREEKT

Elke werkdag van 11:00 tot 12:00 uur.

Aan het einde van een ochtend hard werken ben je wel toe aan een verfrissing. BNR BREEKT schiet te hulp, met originele invalshoeken bij het nieuws en de opiniemakers van morgen. Wat houdt jou bezig? Bel naar de studio: 020-4680000

BREEKT | Voorrang geven aan eigen inwoners is een oneerlijke verstoring van de woningmarkt

Steeds meer gemeenten willen ''eigen woningen eerst'', dus eigen gebouwde woningen voor eigen inwoners. Een wetsvoorstel van demissionair minister Kajsa Ollongren die over de woningmarkt gaat, moet dat mogelijk maken. Gemeenten zijn enthousiast, maar is het plan wel eerlijk? Zorgt het er niet voor dat mensen moeilijker kunnen gaan wonen op de plek waar zij dat willen? Ons breekijzer vandaag: voorrang geven aan eigen inwoners is een oneerlijke verstoring van de woningmarkt.

BREEKT | Europa moet China niet gaan na-apen met miljardeninvesteringen in het buitenland

De Europese Unie gaat 300 miljard investeren buiten de grenzen van de unie. Dat geld gaat naar infrastructuurprojecten in andere landen en is bedoeld voor het innoveren van havens, spoorlijnen, bruggen, etc. Dat is niet nieuw, sterker nog: China doet dat al jaren met de ontwikkeling van haar 'nieuwe zijderoute' en heeft daar inmiddels al zo’n 3500 miljard inzitten volgens berekeningen. Ietsjes meer dus... Ons breekijzer dus vandaag: “Europa moet China niet gaan na-apen met miljardeninvesteringen in het buitenland”

BREEKT | Het is een kwestie van tijd voordat ook in Nederland een vaccinatieplicht wordt ingevoerd

Bij onze Oosterburen heeft Olaf Scholz als aankomend Duits Bondskanselier gelijk maar even een bommetje het parlement in geworpen: Hij wil namelijk deze maand nog werk gaan maken van een algemene vaccinatieplicht. Nu zijn wij natuurlijk toch een beetje het kleine broertje van Duitsland, dus als de Duitsers zich aan vaccinatieplicht wagen, gaat het hier dan ook gebeuren? Daarom ons Breekijzer: “Het is een kwestie van tijd voordat ook in Nederland een vaccinatieplicht wordt ingevoerd”

BREEKT | Polarisatie tegengaan met het huidige coronabeleid is totaal ongeloofwaardig

De burgemeesters van de veiligheidsregio's werken aan een plan om polarisatie in de samenleving tegen te gaan. Het Veiligheidsberaad ziet door het coronavirus steeds meer een kloof tussen groepen mensen ontstaan en dus tijd voor actie. Hoe de strategie er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Maar Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, wil in ieder geval alleen in gesprek met ‘de grote meerderheid die wel vatbaar is voor argumenten.’ Ons breekijzer: polarisatie tegengaan met het huidige coronabeleid is totaal ongeloofwaardig