Brexit-uitzwaaifestijn: briljant mislukt

Briljante Mislukkingen25 aug 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Brexit aan Zee. Op Facebook werd het plan gelanceerd om in Wijk aan Zee met een strandfeestje de Britten uit te gaan zwaaien. Het plan trok veel belangstelling; onder meer The Wall Street Journal besteedde er aandacht aan. Veel mensen lieten weten dat ze zeker zouden komen. Over het programma werd goed nagedacht en de toegangsprijs werd - heel symbolisch - vastgesteld op 19 euro 73. 1973 was het jaar dat Groot-Brittannië toetrad tot de EU. Op het moment dat de Britten de EU zouden verlaten, zou er vanuit een helikopter een foto van de groep worden gemaakt.

Andere datum

Maar bij 'dat moment' ging het meteen al mis. 31 oktober was de datum, maar de Britten gaven aan meer tijd nodig te hebben. Toen zou het januari 2020 worden, maar dan is het koud. Vervolgens werd 29 februari geprikt. En volgens Iske ging vanaf dat moment alles mis. Optredens werden afgezegd en bovendien was op de nieuwe datum het eigenlijke vertrek van Groot-Brittannië al geweest, waardoor de belangstelling terugliep. Daar komt bij dat het vanaf het begin al moeilijk was om de financiering rond te krijgen.

Afwikkeling

De boel zakte als een pudding in elkaar, maar daar was het niet mee afgelopen. De afwikkeling van het festijn verliep ook nog eens moeizaam. Een sponsor trok zich terug en een aandeelhouder - er was intussen een BV opgericht - wilde zijn geld terughebben en dat was er niet meer. Daarom konden ook al verkochte kaartjes niet meer worden terugbetaald.

Sympathiek

Kortom: het idee was sympathiek en er is veel tijd en moeite ingestoken. Maar het was natuurlijk wel een aanzienlijke investering in een heel onzekere context. Er is te lang met een niet sluitende begroting gewerkt.

En dan de les

Wat kunnen we ervan leren? De organisatie heeft zelf aangegeven dat het hele plan te ingewikkeld was en dat de timing niet slim was. Voor andere organisatoren kan dit volgens Iske een heel interessante casus zijn. Alles bij elkaar opgeteld komt hij uit op een 7 en dus: een briljante mislukking.

(BNR)

Over Briljante Mislukkingen

Met Chief Failure Officer Paul Iske bespreken we om de week een spraakmakende mislukking en wat we daarvan kunnen leren. Luister live dinsdagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/briljantemislukkingen/, Apple Podcast of Spotify.