The Failed Correspondent

Briljante Mislukkingen29 dec '20 13:498 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hemelbestormers

Twee jaar geleden begonnen hoofdredacteur Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth een grote Amerikaanse campagne om een Engelstalige versie te maken. Jay Rosen, hoogleraar journalistiek in New York en ambassadeur van The Correspondent, kwam op tv in de Today Show om te vertellen hoe de Nederlanders het Amerikaanse nieuws gingen veranderen. De boodschap sloeg aan: ze haalden 2,7 miljoen dollar op. De campagne kostte 1,8 miljoen dollar. De website startte op 1 september 2019 en er was een jaar later een ijkpunt om de levensvatbaarheid van het initiatief te bepalen.

Maar het geld was op

Volgens Wijnberg stopt The Correspondent om financiële redenen. In de afgelopen drie maanden zag men een flinke toename in het aantal opzeggingen, vaak ingegeven door financiële onzekerheid als gevolg van de coronapandemie. Ook bleef het gemiddelde bedrag dat leden betaalden achter op wat was hadden begroot. De hoogte van het abonnementsgeld mochten lezers zelf bepalen, de meesten kozen een bedrag van 30 dollar. De abonnementen werden niet automatisch verlengd.

Dat is klantvriendelijk, maar met risico’s en dat bleek dus wel toen velen hun lidmaatschap niet verlengden. Van de 56.000 abonnees verlengde er slechts 21.000. Overigens waren er in het begin al problemen toen duidelijk werd dat The Correspondent geen Amerikaanse tak van De Correspondent was, maar zich op het bredere, Engelstalige taalgebied richtte. De redactie van de website zat gewoon in Amsterdam.

Wél mislukt

Zelf zeggen de initiatienemers dat er geen sprake is van een mislukking. Innovatie staat en valt immer met durven. Waarbij ze onder meer verwijzen naar Thomas Edison die zei dat hij niet gefaald heeft maar van 10.000 manieren heeft bewezen dat ze niet werken. Toch noemt Iske The Correspondent wél een mislukking. Men heeft immers niet bereikt wat men had willen bereiken: het resultaat wijkt af van het beoogde resultaat. De vraag is alleen: is de mislukking briljant? Het is de Generaal zonder Leger: wel het idee, maar niet (meer) de middelen. The Correspondent krijgt een krappe 7 - mislukt, en briljant.

Over Briljante Mislukkingen

Met Chief Failure Officer Paul Iske bespreken we om de week een spraakmakende mislukking en wat we daarvan kunnen leren. Luister live dinsdagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/briljantemislukkingen/, Apple Podcast of Spotify.