Het imago van België en Nederland

Buurland, wat doet u nu?30 sep '21 06:0025 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er zijn bekende Fransen die hun hartgrondige hekel aan België en Nederland niet onder stoelen of banken staken, en dat mag, want er zijn ook veel Nederlanders die zeggen dat ze Frankrijk een mooi land vinden, alleen jammer dat er zoveel Fransen wonen. Maar hoe denkt de buitenwereld nu precies over België en Nederland? Gaat dat verder dan clichés?

Duidelijk is dat het imago van de twee buren buiten de grenzen vaak te wensen over laat. Begin bij een Italiaan niet over het Nederlandse belastingklimaat (overigens, begin bij een Nederlander niet over de Italiaanse belastingmores). De Franse schrijver Michel Houellebecq schreef in zijn roman Serotonine ooit dat Nederland 'geen land is, hooguit een onderneming'.

Dat was nog tamelijk vriendelijk in vergelijking met wat Fransen over België schreven. En sommige waarnemers krijgen helemaal geen greep op wat België überhaupt is. Zij beginnen steeds over absurditeiten. Dat België daarvan een behoorlijke collectie heeft, is een cliché, maar in het algemeen geldt dat clichés vaak waar zijn.

Om een neutrale weging van Nederland te horen, klopte 'Buurland, wat doet u nu?' aan bij een Amerikaans-Nederlandse ervaringsdeskundige: FD-redacteur Ron van de Krol. Hij schreef columns over Nederland en zijn cultuur, gebundeld in het boek Growing Dutch. Wie die zoekterm invult op Google krijgt overigens een miljoen suggesties voor het thuistelen van wiet - misschien zegt dat ook iets over het imago van Nederland.