China Podcast
China Podcast

China Podcast

Elke tweede woensdag online.

China is een intimiderend groot en complex land. Maar je kunt er niet omheen. Geopolitiek, militair, economisch en wetenschappelijk: China is overal. In de China Podcast zocht eerst Mark Beekhuis en vanaf 2020 Li'ao Wang met gasten uit hoe het land werkt.

第五十四集 De steeds veranderende relatie tussen China en Amerika

De Amerikaanse president Richard Nixon bracht in 1972 een bezoek aan Beijing. Met dat bezoek werd een 25-jarig internationaal isolement van China doorbroken. Bijna vijf decennia later is de situatie omgekeerd en probeert Amerika de Chinezen juist weer met man en macht te isoleren. Maar tot nu toe zonder succes. Dus staan beide kemphanen steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar. En moet de rest van de wereld kiezen.

第五十三集 De (on)misbare relatie tussen China en Latijns-Amerika

De handel tussen China en Latijns-Amerika is de afgelopen decennia geëxplodeerd. En daarmee ook de Chinese invloed. Niet voor niets hebben recent drie landen in die regio de banden met Taiwan verbroken. Maar de laatste jaren neemt ook de kritiek toe. Deskundigen zeggen dat de relatie tussen China en Latijns-Amerika vooral voordelig is voor de Chinezen. En dat deze op de lange termijn daarom niet houdbaar is....

第五十二集 De volwassen relatie tussen China en Afrika

De handel tussen China en Afrika was in 2020 goed voor 150 miljard euro. Geen enkel ander land dreef het afgelopen jaar zo veel handel met het Afrikaanse continent. Maar ondertussen is er ook kritiek. Sommige Afrikaanse landen hebben zo veel schuld dat ze die nooit helemaal terug kunnen betalen. Maar waar wel verplichtingen richting China aan zitten. Er wordt daarom ook al gesproken over een debt trap.

第五十一集 De complexe relatie tussen China en Europa

De relatie tussen Europa en China is complex. Aan de ene kant wijst Europa met het vingertje als het gaat om mensenrechtenschendingen en oneerlijke concurrentie. Aan de andere kant verwelkomt ons continent de Chinese investeringen. China op zijn beurt probeert Europa te vriend te houden vanwege de enorme afzetmarkt, maar stelt tegelijkertijd alles in het werk om de Europese landen uit elkaar te drijven.

第四十九集 Gaan we er ooit achter komen waar en hoe het coronavirus is ontstaan?

Ruim een jaar geleden werd in Wuhan voor het eerst bij mensen het coronavirus vastgesteld. Sindsdien is er nog geen onafhankelijk onderzoek geweest naar de oorsprong van het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wilde dit wel, maar China hield lang de boot af. Tot enkele weken geleden. Toen besloot China dat de WHO tóch in Wuhan onderzoek mag doen. Maar wel onder strikte controle van China.

第四十八集 Zit de Chinese overheid achter Jack Ma aan?

De Chinese techmiljardair Jack Ma is al maanden niet meer in het openbaar gezien. De laatste keer dat de oprichter van Alibaba van zich liet horen, was toen hij een kritische toespraak hield over de financiële situatie in China. Niet lang daarna werd de beursgang van Ant Group – het moederbedrijf van Alibaba – uitgesteld. En vorige maand maakte de Chinese overheid bekend dat er een onderzoek is gestart naar mogelijk machtsmisbruik van Alibaba.

第四十七集 Waarom wil Nederland de Chinese coronavaccins niet?

China is druk bezig met het vaccineren van de eigen bevolking tegen het coronavirus. Het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm claimt zelfs al een miljoen mensen te hebben ingeënt. In Nederland is er nog niemand ingeënt tegen het virus. Ons land heeft ook geen interesse in de Chinese vaccins. Nederland wacht liever tot onder andere de vaccins van de Amerikaanse farmaceutische ondernemingen Pfizer en Moderna zijn goedgekeurd.

第四十六集 Waarom hebben Aziatische Nederlanders een eigen omroep nodig?

Verschillende nieuwe omroepen zijn de laatste tijd in het nieuws geweest, omdat ze een plekje op de Nederlandse tv willen krijgen. Denk aan Omroep Zwart en Ongehoord Nederland. Nu doet ook een omroep – zoals ze het zelf zeggen: ‘gericht op Aziatische Nederlanders’ een gooi naar een plaats in het omroepbestel. Omroep Pan-Asian Connections, kortweg PAC, hoopt voor het einde van het jaar 50.000 leden binnen te halen.