Opinie | Een standbeeld voor Hugo de Jonge

In discussies over emerging markets worden vaak factoren als commodity prijzen, de Amerikaanse dollar en de bijbehorende rente op tafel gegooid. Deze zijn nog altijd belangrijk. Maar met deze simpele factoren kun je de enorme underperformance van de MSCI Emerging Markets-index niet verklaren. De vier belangrijkste landen in deze index, goed voor 70%, zijn allemaal grondstofconsumerende landen. Het is vooral China wat de klok slaat. Maar liefst 28% van de MSCI EM-index bestaat uit Chinese aandelen. Twee jaar geleden was dat nog 40%.

Opinie | Het S-woord

Hier en daar zie ik steeds meer het S-woord opduiken: stagflatie. Afgelopen week had ik maar liefst 72 mails in mijn inbox met dit woord. Stagflatie klinkt eng. De laatste keer dat ik stagflatie heb meegemaakt, was in het begin van de jaren 80, net voordat ik volwassen werd. Lang geleden dus. In een normale recessie stijgt de werkloosheid, waardoor de consumentenvraag wegvalt. En zonder vraag geen stijgende prijzen. Maar bij stagflatie heb je dus én een slechte economie én stijgende prijzen. Een dramatische combinatie.

Opinie | Liefde op de beurs

Valentijnsdag komt er aan, dus let u even op. Dit zijn de dagen dat je relatiepunten kunt scoren. Ja, ik weet dat het een commercieel festival is, maar ik heb mijn grote liefde eraan te danken. Ook op de beurs zijn er belangrijke relaties. De verhouding tussen koersen en winsten is wel een van de voornaamste. Ze lopen altijd hand in hand. Logisch, de koers is immers niet anders dan de prijs die beleggers voor de winststroom willen betalen. Op korte termijn zijn ze wel eens wat gescheiden, maar uiteindelijk komen ze altijd weer samen, net als in een romantische film.