Opinie | Inflatie bij de Kapper

Column Corné van Zeijl15 mei 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ik snap niets van dit businessmodel, maar ik ben dan ook al decennialang niet naar een kapper geweest. De prijs wordt door vraag en aanbod bepaald. Nu er een recessie aankomt kun je best vinden dat een knipbeurt bij jou 67 euro plus corona-opslag waard is, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom of klanten het willen betalen. In recessietijden zullen ze waarschijnlijk eerder naar een Turkse kapper op de hoek gaan voor een kwart van de prijs. Zeker met zo’n kapsel als dat van mij en mijn collega. Daar is toch niets aan te verpesten.

Beluister ook | We kunnen ons haar weer laten knippen

Inflatie?

Sommige mensen zien in die kappersopslagen een bewijs dat ons een inflatiegolf te wachten staat. Dat klinkt logisch, er is immers een enorme geldcreatie. Alleen al de Fed heeft haar balans opgeblazen van 4 biljoen naar bijna 7 biljoen dollar in een paar maanden tijd en ze is nog niet klaar. Dat moet wel tot hyperinflatie leiden, toch? Natuurlijk gaan door de coronamaatregelen de kosten voor sommige bedrijven flink omhoog, maar dat wil nog niet direct zeggen dat klanten deze verhoogde prijzen ook gaan betalen.

Beluister ook | Beurswatch | Het eerste kwartaal viel nog mee, maar het tweede...

Als tegenbewijs voer ik de kerninflatie in de Verenigde Staten aan. Deze is afgelopen maand met 0,4 procent is gedaald. Dat klinkt weinig. Maar het is de grootste maand op maand daling sinds deze dataserie begon in 1957. Bovendien is het nog exclusief voedsel en energie. En een liter benzine in de US kost nu gemiddeld 49 dollarcent. Dat is 28 procent goedkoper dan aan het begin van het jaar. Dat is nog eens deflatie.

Uitverkoop

Intussen vreest de Engelse detailhandel voor de grootste uitverkoop ooit als de lockdown er af gaat. De Engelse consument zal overspoeld worden met aanbiedingen. Een normale gang van zaken in economisch slechte tijden. Dan probeer je de klant met lagere prijzen te verleiden om toch bij je te kopen. Jaap van Duijn zei ooit: 'deflatie heb je pas als de kapper zijn prijzen verlaagt'. Met de recessie die er nu aankomt, zou dat best wel eens het geval kunnen zijn. Met dat soort prijzen is daar ook wel ruimte voor.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag in het Financieele Dagblad lezen.