Opinie | Bob de Bouwer op de beurs

Column Corné van Zeijl3 jul 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bedenk even dat de totale beurswaarde van BAM nog geen 400 miljoen euro bedraagt. Nu zullen er wel meer bedrijven met winstwaarschuwingen komen. Veel bedrijven zien hun omzet wegsmelten in Corona tijd. Op de bouwplaatsen in Nederland werd nog redelijk doorgewerkt, maar BAM is ook actief in Duitsland, België, Ierland en Groot Brittannië waar weer andere regels gelden.

Lees ook: BAM duikt diep in de rode cijfers

Steeds nieuwe problemen

Het verbaast mij wel waar BAM iedere keer de problemen vandaan tovert. Dan weer een ingestorte tramtunnel in Keulen uit 2009. Een ingestorte parkeergarage in Eindhoven. En natuurlijk de zeesluis in IJmuiden. Je zou het als analist niet allemaal bij elkaar hebben kunnen verzinnen. Een van de mooiste, als je hier over mooi kan spreken, vond ik het verlies van € 23 miljoen vorig jaar in Dubai. BAM bouwde daar aan het Museum van de Toekomst. De sjeik die de opdracht had gegeven had nog wat extra wensen. Die extra wensen konden natuurlijk niet in rekening worden gebracht. Zo werkt dat blijkbaar niet in Dubai. Waardoor het hele project een verlies van maar liefst € 23 miljoen opleverde. Het geeft gelijk aan waar het probleem zit. Waarschijnlijk had iedere bouwer dit museum kunnen neerzetten. Degene die de minste risicoparameters in de offerte had meegenomen kreeg de opdracht.

Bob de Bouwer-syndroom

Eigenlijk kun je BAM’s problemen naar één allesbepalende oorzaak terugbrengen. BAM heeft last van het Bob de Bouwer-syndroom. Als je aan BAM vraagt; Kunnen jullie het bouwen? roepen ze in koor ”Nou en of!”. Maar de vraag is niet of je het kan bouwen. De vraag is of je er genoeg winst op kan maken met inachtneming van de nodige risico voorzieningen. Want de bouwwereld is uitermate competitief. Het is een sector met veel vaste kosten. Daardoor is er veel druk om de opdrachten binnen te slepen. Er is altijd wel een concurrent die de opdracht echt nodig heeft en de laagste prijs neerzet.

In de economielessen op de middelbare school heeft u al geleerd, dat bij volkomen concurrentie de winstgevendheid van het geheel naar nul zakt. Dat geeft het geval BAM in de praktijk goed weer. Dus moet je uit de hoek van volkomen concurrentie blijven. BAM zal dus zijn niches moeten uit nutten. Wat is de toegevoegde waarde van BAM ten opzichte van de concurrentie? Waar is BAM echt beter en waarom dan? Ik besef dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan. Maar het zal wel de belangrijkste opdracht van de nieuwe CEO worden. Want doorgaan op de Bob de Bouwer manier is een doodlopende weg en zal leiden tot de ondergang.