Opinie | Indonesië op weg naar economische verdoemenis
Bank Indonesia koopt voor 40 miljard Amerikaanse dollar aan obligaties direct van de overheid. De markt komt er dus niet meer aan te pas. Onder centrale bankiers is dit soort monetaire financiering eigenlijk taboe. Hoewel het experiment nu nog goed uitpakt voor Indonesië, leidt het volgens Corné van Zeijl uiteindelijk naar economische hel en verdoemenis.
Centrale bankiers kijken met spanning naar het Indonesische experiment waarmee het financieringstekort moet worden opgelost. Voorlopig zou het een eenmalige exercitie zijn, gerechtvaardigd door de uitzonderlijke omstandigheden door corona. Maar wat als Indonesië over een jaar nog steeds een financieringsprobleem heeft? Wat gaan de overheid en de centrale bank dan doen? Als dit een succes wordt, zal het verleidelijk zijn om het nog een keer tijdelijk te doen. En nog eens.
Geen belasting meer nodig
Nu populisme steeds verder oprukt in het politieke spectrum is dat een risico. Het is voor politici namelijk de makkelijkste oplossing. Is er een financieringsgat? Prima, belastingverhoging is niet nodig, ze drukken gewoon wat geld bij. Sterker nog, waarom zouden ze überhaupt nog belasting heffen? Je snapt meteen waarom centrale banken onafhankelijk moeten zijn. Een geldmachine die lekker draait is moeilijk uit te zetten. Zimbabwe is daar een ultiem voorbeeld van.
Luister ook | Ongekend in Vredestijd: Zijn rechters mislukte economen?
Vertrouwen in geldsysteem klapt
Geld is niets anders dan een papiertje met heel veel vertrouwen. Dat vertrouwen is als een elastiekje. Je kunt het ver oprekken. En dat wordt nu zeker gedaan. En er komt een moment dat het vertrouwen in het huidige geldsysteem knapt en dan is het niet meer te repareren.
De weg naar economische verdoemenis
Hoe verloopt het nu in Indonesië? Het antwoord is simpel: goed. De roepia is nauwelijks in waarde gedaald en de rente in Indonesië is zelfs lichtjes gezakt. Juist daar zit het grootste risico. Als men eenmaal voor deze makkelijke oplossing heeft gekozen en er lijken op korte termijn geen nadelen aan te zitten, dan is de verleiding groot om de geldmachine maar te laten draaien. Maar het verleidelijke pad van monetaire financiering leidt uiteindelijk naar economische hel en verdoemenis.
Over de column van Corné van Zeijl
Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.

Column Corné van Zeijl
Iedere week een blik op de financiële markten met Corné van Zeijl. Ook te lezen in het Financieele Dagblad.