Opinie | Shortsellers krijgen les van Keynes

Column Corné van Zeijl28 aug 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Tijd van hun leven

In maart hadden de shortsellers de tijd van hun leven. De aandelenmarkten waren nog nooit zo snel in een bearmarket terecht gekomen. Die vreugde was echter van korte duur. De markten hebben zich ook nog nooit zo snel hersteld. En nu likken de shortsellers hun wonden. Volgens Bloomberg bedraagt hun papieren verlies nu 384 miljard dollar.

Self fulfilling prophecy

Short gaan is dan ook uitermate risicovol. In tegenstelling tot gewoon beleggen, kun je veel meer dan je inleg verliezen. Daarom is risicomanagement voor shorters een cruciale overlevingsfactor. Gaat de koers omhoog dan moeten er rücksichtslos aandelen worden bijgekocht om de verliezen te beperken. Deze vraag stuwt de koers weer omhoog en zo krijg je een self fulfilling prophecy. Dit is een van de redenen waarom koersen zo hard gestegen zijn. De short posities zijn volgens Goldman Sachs dan ook in de afgelopen vijftien jaar nog niet zo laag geweest als nu.

Tesla-aandeel ideale shortkandidaat

Dat indekken van short posities is bij het Tesla-aandeel mooi te zien. De extreem hoge waardering, manische CEO, enorme hoeveelheid Tesla gelovers en de creatieve manier van boekhouden, maakten het aandeel tot een favoriet onder de shorters. Op het lijstje voor de ideale shortkandidaat konden al deze indicatoren worden afgevinkt. Echter de winsten van Tesla bleken mee te vallen. Een mogelijke opname in de S&P 500 en een aandelensplitsing deden de rest.

Luister ook | Auto-update: Koers Tesla doorbreekt 2000 dollar

Extra vraag naar aandeel Tesla

Van opname in de index en een splitsing wordt Tesla niet per se een beter bedrijf, maar het creëert wel extra vraag naar het aandeel. Als Tesla daadwerkelijk in de S&P500 wordt opgenomen, moeten indexfondsen voor maar liefst 35 miljard dollar aan aandelen Tesla kopen. De shortsellers hebben intussen hun verliezen genomen. Een jaar geleden bedroegen de short posities nog 29 procent van het beschikbaar aantal aandelen Tesla. Vandaag de dag is dat nog maar 4,5 procent. Aangezien de koers van Tesla dit jaar met 385 procent is gestegen zal dat veel pijn hebben gedaan.

Denken in scenario’s

Als belegger moet je in scenario’s denken. Nu de shortposities voor het grootste gedeelte zijn ingedekt, is deze koersstimulerende factor stilgevallen. En als straks alle indexfondsen Tesla hebben gekocht en de splitsing achter de rug is, wat gaat dan de koers nog omhoog drijven? Misschien nog meer meevallende winsten? Misschien een wilde aankondiging op ‘Battery Day’op 22 september? Zeg nooit dat de koers niet nog verder omhoog kan. Maar logisch lijkt het niet.

Lessen van Keynes

Mocht de koers alsnog als een plumpudding in elkaar zakken, dan zal het aantal ‘ik-zei-het-toch’-beleggers groot zijn. Maar de meesten zullen er niet rijk van geworden zijn. Als ze de daad bij het woord hebben gevoegd en hebben gegokt op de koersdaling, zijn ze juist veel geld kwijt. Keynes zei het al: “Markets can stay irrational longer, than you can stay solvent”.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.