Opinie | De groene bubbel

Column Corné van Zeijl16 okt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nu het verschil tussen Biden en Trump in de polls steeds groter wordt, wordt de kans op een omstreden uitkomst steeds kleiner. Beleggers hebben angst voor een lange juridische strijd laten varen. Dat is duidelijk terug te zien in de zogenaamde VIX-bobbel, die al een stuk is gekrompen.

Luister ook | Beleggers dekken zich in tegen verkiezingschaos

De voorgestelde belastingverhogingen van Biden hebben beleggers emotioneel al verwerkt. Biden wil ze verhogen van 22 naar 28 procent, nadat Trump ze eerder had verlaagd. Dat is een duidelijke min voor beleggers, maar daar staat een flinke plus in de vorm van extra investeringen tegenover. Die investeringen gaan vooral naar schone energie. Daarnaast doet ook de Europese Unie een flinke duit in het schone energie zakje. De bedoeling is dat minstens 30 procent van het herstelplan van 750 miljoen euro naar alternatieve energie gaat. En dat hebben beleggers opgemerkt.

Koersexplosie

De grootste indexfondsen in deze sector; Ishares Global Clean Energy en Invesco Solar ETF zijn dit jaar als gevolg enorm gestegen. Hoe meer er met geld in deze sector wordt gesmeten, hoe meer deze bedrijven kunnen verdienen. En als er met overheidsgeld gestrooid wordt, wordt er helaas minder gekeken naar efficiëntie van deze investeringen.

Dergelijke koersbewegingen hebben alle kenmerken van een bubbel. Bubbels kunnen altijd veel verder oplopen, dan je van te voren ooit voor mogelijk had gehouden. Op zich geeft dat niet. Een bubbel is goed voor de industrie. En gezien de Amerikaanse en Europese plannen, kun je er van uit gaan dat het veel geld zal zijn, heel veel geld zelfs.

De vraag is of beleggers er uiteindelijk blij van gaan worden. Iets dergelijks zagen we in 2000, ten tijde van de internetbubbel. Ook toen werden er bakken geld naar de sector gegooid. Dat is een van de redenen waarom we nu zo’n mooi internet hebben. Maar de meeste beleggers hebben er geld mee verloren.

Gezien de gigantische investeringsplannen moet de schone energie-sector wel een enorme boost krijgen. Dat is goed voor de bedrijven. Maar de vraag is of beleggers er ook blij van gaan worden. En bedenk, er is nog altijd een kans dat Trump toch wint. Een dergelijke speldenprik kan deze bubbel niet verdragen.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.