Opinie | Waarom de koersen afgelopen week daalden

Column Corné van Zeijl30 okt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Woensdag daalde maar liefst 97 procent van alle aandelen in de S&P500. Dat zien we niet vaak. Een voordeel van een dergelijk hoog getal is dat het niet veel slechter kan worden.

In historisch opzicht zou dit juist een van de betere weken moeten zijn. Bloomberg heeft gekeken hoe de Amerikaanse beurs zich gedraagt in de week voor de verkiezingen sinds 1932. En het is slechts twee keer voorgekomen dat de beurs daalde. Dat is maar 9 procent van al deze jaren. In een normale beursweek is de verlieskans maar liefst 43 procent.

Altijd wel wat te verzinnen

De verklaring voor deze koersdaling die ik hier en daar lees is vrij eenduidig. Het komt door de toename in het aantal coronagevallen en de daaruit volgende lockdownmaatregelen. Dat klinkt plausibel, maar dan is het wel vreemd dat die lockdowns afgelopen maand bijna dag na dag een beetje strenger zijn geworden en dat beleggers zich daar niets van hebben aangetrokken.

Dat is het mooie van commentaren. Als je een verklaring voor een koers zoekt, kun je altijd wel wat verzinnen.

Luister ook: Beurswatch | Onrust tot na de verkiezingen

Zelf denk ik dat er ook nog een paar andere verklaringen zijn. Als eerste was er de afgelopen tijd juist weer wat optimisme in de koersen geslopen. De enquête onder particuliere beleggers van de Amerikaanse VEB geeft aan dat men voor het eerst sinds maart 2020 weer positief is geworden. En beleggersoptimisme is altijd een mooie contra-indicator.

Risicofactor

Een tweede verklaring is dat sommige beleggers de kans op een betwiste uitkomst van de presidentsverkiezingen weer wat hoger inschatten. Afgelopen week heeft Trump in Florida plotseling een enorme inhaalslag gemaakt. Dat is voor het eerst sinds april. Florida is een belangrijke staat, met maar liefst 29 kiesmannen van alle 538 te verdelen zetels.

In Florida verloor Al Gore uiteindelijk ook de 2000 verkiezingen van George W. Bush. De kans op een betwiste verkiezingsuitkomst wordt daarmee een stuk groter. Beide teams, zowel Republikeinen als Democraten, hebben al juridische teams opgesteld om mogelijke onregelmatigheden aan te pakken.

Gelukkig zijn volgende week de verkiezingen voorbij. En wellicht hebben de Verenigde Staten dan ook een president. Maar dat blijft een risicofactor. Mochten de beurzen na 3 november nog verder onderuit gaan, bedenk dan dat er uiteindelijk wel een president zal komen. Tenminste: dat hoop ik dan maar, want in deze bijzondere tijden moet je overal rekening mee houden.