Opinie | Economische laboratoriumtest

Column Corné van Zeijl6 nov '20 08:354 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het heeft er alle schijn van dat Trump gewoon de Europese manier van economische groei berekening hanteert. In de VS wordt de kwartaal groei geannualiseerd, alsof je een heel jaar een dergelijke groei zou hebben. In Europa kijken we gewoon naar het verschil in de economie ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat klinkt en is ook veel logischer. Die 33 procent groei was overigens slechts lichtjes hoger dan de verwachtingen.

Luister ook: Amerika Podcast #48 Cliffhanger

America first

We kunnen er lacherig over doen, maar de economie van de VS doet het wel beter dan die in Europa. Eigenlijk doet de VS het meestal wel beter dan Europa. De Amerikaanse innovatieve kracht en het ondernemerschap is een van de oorzaken. Een andere belangrijke verklaring is het verschil in bevolkingsgroei. In de VS was dat ongeveer 1, versus 0,25 procent in Europa. Overigens is deze factor ook in de VS in de afgelopen vier jaar flink gedaald naar 0,5 procent per jaar. Dat komt wellicht door het afschrikwekkende effect van Trumps opmerkingen over immigratie. Die hogere economische groei is volgens mij ook te danken aan de mindere lockdowns in vergelijking met Europa. Daarmee komt die hogere groei wel met een prijs. Het aantal coronadoden per miljoen inwoners is in de VS bijna tweemaal zo hoog als in de Europese Unie. Dat heeft vanzelfsprekend niet alleen te maken met de lockdowns, maar ook met de gemiddelde gezondheid van de Amerikaan. En waarschijnlijk nog wel honderd andere factoren, die een gemiddelde arts beter uit kan leggen dan ik.

En de toekomst?

Belangrijker is wat de toekomst ons gaat brengen. Nu er geen blauwe golf is en de Senaat en het Huis van Afgevaardigden verdeeld blijven zal een vervolg van inkomenssteun voor de Amerikaanse consument moeilijk te realiseren zijn. In Europa doen we het anders. Daar zijn er wel lockdowns en is er wel massale fiscale steun voor consumenten. In tijden van crisis is dat de juiste strategie. Ik ben een voorstander van een zuinige begrotingspolitiek. Dan heb je wat over in slechte tijden. Maar in een dergelijke crisis, zoals deze, moet je snel en groot inzetten en kun je beter teveel doen dan te weinig.

De toekomst zal moeten uitwijzen welk beleid het best zal uitwerken. Het is een mooie economische laboratorium test, waarbij wij de proefkonijnen zijn. Persoonlijk vind ik het wel prettig dat ik in het Europese kooitje zit.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.