Opinie | Dokter Koper verhuist

Column Corné van Zeijl20 nov 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De koperprijs en de wereldwijde inkoopmanagersindex lopen dan ook aardig synchroon. Beide geven een mooi economisch herstel aan. Deze week liet de koperprijs een 2-jarige hoogtepunt van 7.179 dollar per ton zien, 56 procent hoger dan het dieptepunt in maart. Ik ben bang dat ProRail weer moet gaan oppassen voor koperdieven. Dan bent u alvast gewaarschuwd als u de komende maanden weer met de trein naar kantoor gaat.

China

Overigens is dokter Koper wel een beetje eenzijdig. 50 procent van de wereldwijde kopervraag komt vanuit China. En als je heel Azië neemt is dat zelfs 70 procent. De koperprijs is daarom misschien wel nog meer een indicator voor de gang van zaken in China dan voor de wereldwijde economie.

De coronacrisis geeft ook gelijk de voordelen van een totalitair regime als China aan. Wij in de Westerse wereld zijn toch een stuk eigenwijzer en krijgen daar ook de vrijheid voor. Het gevolg is wel dat in China corona uitgebannen lijkt en de economie daar een herstel laat zien. China is voorlopig het enige land met een V-vorm in de economie. De rest van de wereld zal het op zijn best met een W moeten doen. Mocht u nu denken dat ik voorstander van het Chinese beleid ben: niets van dat alles. Ik analyseer en concludeer slechts.

Shanghai vs Londen

Recent hebben de Chinese autoriteiten besloten dat er ook in Shanghai een beurs moet komen voor de handel in koper. Tot nu vindt deze handel nog vooral in Londen plaats. Deze week start de Shanghai International Energy Exchange (INE) al met de handel in koper-termijncontracten. De levering is gewoon in China en de afrekening van deze contracten wordt in Chinese renminbi gedaan. Dat is een stuk makkelijker voor de Chinezen. Het heeft er alle schijn van dat deze beurs wel eens heel succesvol zou kunnen worden.

Luister terug | Corné van Zeijl | Beleggingsadvies in onzekere tijden

De prijs op deze beurs zal waarschijnlijk de wereldwijde benchmark worden. En daarmee wordt Londen weer een beetje minder belangrijk, Brexit of geen Brexit. De voornaamste reden achter deze beweging is dat Beijing niet wil dat China afhankelijk wordt van het buitenland. Opnieuw een bevestiging van de de-globalisatietrend.

Of dokter Koper nu in Londen zit of in Shanghai, als ik u was zou ik goed luisteren naar wat de dokter zegt. Sowieso verstandig om in dit soort tijden te luisteren naar mensen die er verstand van hebben. Bewaar die eigenwijsheid maar voor de na-coronatijd.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.