Opinie | Tips, tips, tips

Column Corné van Zeijl8 jan 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Iemand vertelde mij ooit, dat je tips pas aan het eind van je verhaal moet geven om te voorkomen dat men afdwaalt. Dus eerst maar het aandeel dat vorig jaar duidelijk boven kwam drijven. Dat was Adyen. En dat was een uitstekende keuze van al die experts, want het aandeel was het beste in de hele AEX en steeg met maar liefst 161 procent.

Voorliefde voor verliezers

Toch lijkt dit een uitzondering. De strateeg Robert Buckland van zakenbank Citi houdt ook ieder jaar deze tiplijstjes bij. Het viel hem op dat er onder de experts een grote voorliefde is voor de verliezers van het voorgaande jaar. Deze aandelen werden gekozen in de hoop dat ze zouden herstellen. De winnaars van het jaar daarvoor staan er meestal niet op. Zelf ondervraag ik deze groep experts al sinds 2004. En er is inderdaad ook in mijn data een grote voorkeur om de verliezers van het voorgaande jaar bij de winnaars voor het komende jaar te zetten en vice versa.

De strategen bij Citi hebben daarom eens simpelweg gekeken wat je verdiend zou hebben als je gewoon de winnaars uit het voorgaande jaar kocht en de verliezers juist verkocht. De resultaten zijn verbluffend. Over de afgelopen 23 jaar waren er maar drie jaren dat deze strategie een flink verlies liet zien. De overige 20 jaren leverde het een klein verlies of een grote winst op. In 2020 was het helemaal raak. Wereldwijd ging het top 10 lijstje met verliezers nog eens 25 procent naar beneden, terwijl de winnaars van 2019 in 2020 met 47 procent verder stegen. Logisch dat u over de hele 23 jaar met deze strategie een prachtig rendement heeft gemaakt.

Beurswijsheid

Maar nu wilt u misschien toch weten wat de 2021 tips van die 119 experts zijn? De top5 voor 2021 zijn Prosus, AEGON, ASML, Galapagos en Philips. En inderdaad deze vijf zijn afgelopen jaar gemiddeld achtergebleven bij de AEX. De aandelen die u volgens deze experts maar beter kunt mijden voor het komende jaar zijn Adyen, Unibail, Arcelor, IMCD en Just EatTakeAway. Bijna allemaal, op Unibail na, hebben ze in 2020 een prachtig rendement laten zien.

De experts vervallen in hun oude gewoonte, maar het Citi onderzoek laat zien dat je dat beter niet kunt doen. U kunt beter vasthouden aan de oude beurswijsheid, laat je winsten lopen en kap je verliezen af. Meestal werkt dat het best. Het zijn niet voor niets oude beurswijsheden. Die hebben de tand des tijds doorstaan.