Opinie | Kleine speculant verslaat het grootkapitaal

Column Corné van Zeijl29 jan 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

De grootste groep op Reddit, WallStreetBets, heeft al meer dan twee miljoen leden. De commentaren op Reddit zijn heerlijk om te lezen. Ze zijn doorspekt met grove taal, memes (kleine bewerkte filmpjes en foto’s) en manipulatieve opmerkingen. Het aanvalsplan van deze Reddit speculanten is vrij simpel: je zoekt een aandeel waar de shortpositie erg groot is en je koopt dat met z’n allen.

Het maakt niet uit of het bedrijf op de rand van de afgrond staat. Je hoeft niet meer na te denken over de fundamentele factoren. Zolang je het met zijn allen koopt, gaat de koers omhoog en als niemand verkoopt gaat de koers niet naar beneden. En hoe meer mensen kopen, hoe hoger de koers.

Luister terug | Corné van Zeijl | Hoeksteenbeleggers bieden de helpende hand

Het ultieme voorbeeld is wel GameStop. Hedgefondsen gokten op de ondergang van deze videogames-winkelketen met een enorme shortpositie. De koers stond twee maanden geleden op 10 dollar, deze week steeg die tot bijna 350 dollar. De koning van WallStreetBets is ene DFV. Hij zag zijn initiële investering, of beter gezegd speculatie in GameStop, groeien van 50.000 dollar tot nu ruim 48 miljoen dollar. Dit voorbeeld wakkert ongetwijfeld de hebzucht aan voor de overige twee miljoen leden van WallStreetBets.

Blijven vertrouwen

Met onervaren speculanten loopt het meestal financieel slecht af. Maar nu dus even niet. Men doet er goed aan om na te denken over de toekomst. Kun je de rest van de horde wel blijven vertrouwen? Of besef je op een moment dat je net als de laatste demonstrant in je eentje op het Museumplein staat te schreeuwen? Het zal voor de meeste speculanten wel in tranen eindigen, zoals dat meestal gaat. Maar voorlopig lijkt de kleine speculant te winnen van het grootkapitaal.

Luister terug | Corné van Zeijl | Trumps economisch rapportcijfer

Naast alle schreeuwende posts op Reddit was een van de mooiste wel een klein bedankje van iemand die haar studieschuld met de GameStop winsten had afgelost. En dat is mooi om te zien. Al ben ik bang dat het een van de weinige verstandige uitzonderingen is.

Irrationeel en solvabel

De hedgefondsen leren op een harde manier de wet van Keynes. Markten kunnen langer irrationeel blijven dan jij solvabel. Enkele hedgefondsen hebben hun miljardenverlies moeten incasseren. Daarnaast hebben ze van alles over deze nieuwe risico’s geleerd. Maar hoe stop je de memes van een losgeslagen meute met kleine speculanten in je risicomodel? Maar in tegenstelling tot de relschoppers op het Museumplein, kan de meute van WallStreetBets wel op mijn sympathie rekenen.

Lees ook | Trump: President of debt

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.